Poljoprivrednici protiv PDV i gušenja domaće proizvodnje

Društvo

Stotinak proizvođača duvana iz Semberije okupilo se danas izražavajući nezadovoljstvo sistemom obračuna PDV.

 

Organizatori proizvodnje i proizvođači tvrde da im je Regionalni centar Tuzla Uprave za indirektno oporezivanje nametnuo izmišljene osnovice za obračun PDV. Tvrde da im uvode pravilnike, koji se kose sa zakonima o duvanu i PDV, te traže da pređu u nadležnost Regionalnog centra Banjaluka i Ministarstva finansija Republike Srpske.

 

Direktor A.D.”Duvan” Bijeljina Čedo Gotovčević kaže da je nelogično da se PDV obračunava na neotkupljene količine, a otkupljivači terete što nisu otkupili sve količine duvana.

 

– Nerazumljivo je i da se oporezivanje vrši na odnosu podijeljenih sjemenki proizvođačima, a ne roda, a dešava se da tog duvana uopšte nema. Ciklus proizvodnje traje od 6 do 8 mjeseci i nikada se ne zna da li će vremenski uslovi pogodovati ili će duvan stradati – kaže Gotovčević.

 

I proizvođači duvana, kažu, nikada nisu bili u težem položaju.

 

– Prošla godina za nas je bila nepovoljna. Zbog loših vremenskih uslova u vrijeme sadnje i razvoja biljaka prinosi su na većini parcela bili prepolovljeni, a i kvalitet je lošiji od očekivanog. A sad ovi nameti će nas potpuno uništiti. Kazne koje propisuju firmama koje otkupljuju naš duvan su nepodnošljive. A bez organizovanog otkupa nema ni proizvodnje. Mora se donijeti jedinstven zakon na nivou BiH. Ako se ovako nastavi, mladi će otići, a sela opustjeti – kaže Milenko Gotovčević iz Velike Obarske, koji duvan sadi na šest hektara.

 

Prošle godine proizvodnja duvana ugovorena je sa oko 300 kooperanta u Semberiji i Posavini. Iz godine u godinu sve je manje proizvođača i sve manje površina pod ovom industrijskom biljkom.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *