Najavljeno gašenje Fonda solidarnosti RS?

Politika

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske odobreno je oko dva miliona KM za razne projekte, a razgovarano je i o njegovom budućem funkcionisanju, te najavljeno najvjerovatnije gašenje.

 

Ovaj fond osnovan je nakon katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine, a od 1. januara 2019. godine odobreno je ukupno oko 7,8 miliona KM.

 

Na današnjoj sjednici je jednoglasno predloženo da se razmotri dalje funkcionisanje fonda, jer se on više „ne puni“. Premijer RS Radovan Višković je danas naslutio da će fond vjerovatno uskoro prestati sa radom, konkrento onda kada na njegovom računu ne bude novca, a sada je ostalo još oko dva miliona KM.

 

Višković je pojasnio da je od danas odobrenog iznosa, Vodama Srspke odobreno 820.000 za projekat u Banjoj Luci, odnosno klizište kod Zelenog mosta i saniranje klizišta koje se tamo pojavilo. Zatim Gradu Doboju je odobreno 300.000 KK, koliko je dodijeljeno i opštini Ljubinje

 

Za Bileću je odobreno 400.000 KM, opštini Brod 100.000 KM, za opštinu Berkoviće 50.000 KM za štete koji su pretrpili u posljednjem i za Kostajnicu 50.000 KM.

 

“Danas su svi članovi izrazili želju i volju da Vlada RS u narednom periodu razmisli na koji način i kako da Fond solidarnosti funkcioniše i u narednom periodu. RS nema ni Robne rezerve, a sada ako i ovaj fond bude došao do kraja, postavlja se pitanje kako intervenisati u slučaju nedaća kao onih 2014. godine. Na računu još ostalo oko dva miliona KM,” rekao je Višković.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *