Mitrović: Izgradnja mosta na Savi teče ubrzanom dinamikom

Društvo

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je danas da je novi carinski terminal u Gradišci urađen u skladu sa svim evropskim standardima i najsavremeniji objekat ove vrste u BiH, te izrazio zadovoljsvo dinamikom gradnje novog mosta na rijeci Savi.

 

Mitrović je danas u Čatrnji kod Gradiške posjetio novi carinski terminal i gradilište mosta zajedno sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i direktorima Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mirom Džakulom, preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušanom Topićem i vlasnikom građevinske firme “Integral inženjering” Slobodanom Stankovićem.

 

Mitrović je rekao da izgradnja novog mosta teče ubrzanom dinamikom, te da će novi granični prelaz u Gradišci biti u punoj funkciji u predviđenom roku.

 

– To će omogućiti spajanje Koridora 10 i auto-puta Gradiška-Banjaluka, što će poboljšati i ubrzati promet robe, a to je u interesu svih građana Republike Srpske i BiH – naveo je Mitrović.

 

Topić je istakao da preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” prati stanje u saobraćaju u početnom periodu rada novog carinskog terminala, dodajući da je potrebno da se vozači naviknu na novu situaciju i da je bilo sugestija da se dopuni saobraćana signalizacija.

 

On je rekao da je sa gradonačelnikom Gradiške razgovarao o mogućnosti učešća “Autoputeva” u izgradnji gradiške obilaznice.

 

Adžić je naglasio da je preseljenjem carinskog terminala na novu lokaciju resterećen saobraćaj u gradu, te da će nakon izgradnje novog mosta na Savi Gradiška moći da iskoristi svoju poziciju na granici sa EU za razvoj privrede, turizma i drugih oblasti.

 

“Imamo 400 hektara zemljišta uz granični prelaz koje je u vlasništvu grada i Republike, gdje je po prostorno-planskoj dokumentaciji predviđena slobodna ekonomska zona. To je investicija koja prevazilazi mogućnosti grada, ali uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara to može biti novi značajan zamah u razvoju Gradiške, Republike Srpske i BiH”, istakao je Adžić.

 

Džakula je naveo da se carinjenje robe na novoj lokaciji u Gradišci sada odvija u mnogo boljim i savremenijim uslovima.

 

On je naglasio da su zajedno sa lokalnom upravom u Gradišci i nadležnim ministarstvima u Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara, od 2012. godine učinili ogroman napor da Gradiška dobije jedan od najsavremenijih graničnih prelaza u Evropi i najbolji u BiH.

 

Stanković je rekao da je kompanija “Integral inženjering” uspjela da ubrza dinamiku izgradnje novog mosta zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima, te angažmanu Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Gradske uparve Gradiška, koji su omogućili brz i nesmetan prolaz građevinske mehanizacije kroz carinski terminal i lokalnim putevima.

 

On je naveo da su prije 10 dana počeli radovi na izgradnji mosta i na hrvatskoj strani savske obale, te da očekuje da će Hrvatska ove godine raspisati tender za izgradnju dijela pristupnog puta mostu sa svoje strane.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *