Zbog nemara ugrožena investicija od 83 miliona evra u TE Ugljevik

Društvo

Sistem za odsumporavanje (OGD) vrijedan 83 miliona evra, koji je nedavno pušten u probni rad u Termoelektrani Ugljevik mogao bi da bude promašena investicija ukoliko uprava pod hitno ne pronađe rješenje za pokvarene elektrofiltere, bez kojih čitav sistem ne može da funkcioniše, otkriva portal CAPITAL.

 

Da podsjetimo, 2017. godine, kao preduslov za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova ovi filteri su remontovani. Preduzeće iz Češke je za svoj rad naplatilo 20 miliona maraka, a sada prema nezvaničnim saznanjima nije ponudilo adekvatno rješenje problema.

 

Tri godine kasnije, taj skupo plaćeni posao bi se upravi RiTE mogao da obije o glavu s obzirom da preko elektrofiltera u sistem za odsumporavanje ulazi dim čija je koncentracija čvrstih čestica i do tri puta veća od one koju sistem može da podnese.

 

Naime, da bi postrojenje uspješno radilo koncentracija čvrstih čestica na njegovom ulazu ne bi trebala da bude veća od 50 miligrama po kubnom metru, a ona je u pojedinim danima januara išla i do 180 miligrama.

 

Zbog ogromnih vrijednosti došlo je i do akcidenta, a imajući u vidu uticaj na habanje opreme RiTE je u januaru bio prinuđen da ugasi postrojenje za odsumporavanje.

 

Kako je u svom alarmantnom izvještaju upozorio Zlatko Malović, inženjer i projekt menadžer za izgradnju postrojenja OGD procjenjuje da će takvo opterećenje izazvati brojne posljedice na ovom postrojenju.

 

“U slučaju više koncentracije smanjuje se efikasnost uklanjanja So2, manja je efikasnost isušivanja gipsa, smanjenje se efikasnost filter prese, a povećava habanje lopatica ventilatora. Mehanički životni vijek trajanja lopatica će se smanjiti za oko 50 odsto ukoliko postrojenje radi na 100 mg po kubnom metru”, navodi on u svom izvještaju u posjedu portala CAPITAL.

 

On upozorava i kako se poseban problem otvara od garancija jer sistem za odsumporavanje nije projektovan da uklanja višu koncentraciju čvrstih čestica iz dimnih gasova pa proizvođač ne može dati garanciju za njegov kvalitetan rad.

 

Tačnije, ukoliko se nakon probnog rada uđe u proces ispitivanja garancija sa ovakvim radom elektrofiltera RiTE dolazi u situaciju da izvođača oslobodi obaveze ispunjenja pojedinih funkcionalnih garancija.

 

“Napominjem da su funkcionalne garancije ispregovarane prije potpisivanja ugovora, da su izuzetno stroge i totalno idu u našu korist a njihovo neispunjavanje valorizovano je značajnim finansijskim vrijednostima. Dakle u fazi završetka preko 83 mičliona evra vrijednog projekta ostajemo bez izuzetno važnih instrumenata kao što su ugovorne kazne za neispunjavanje garancija, isključivo našom zaslugom”, navodi Malović.

 

Zbog svega on predlaže da se privremeno obustavi rad bloka termoelektrane kako bi se filter kratkotrajno popravio i ispitale garancije sistema za odsumporavanja, a da se trajno remontuje prilikom redovnog remonta termoelektrane.

 

Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik, nakon što je dobila ovu analizu je pozvala na odgovornost rukovodstvo preduzeća sa izuzećem direktora, koji je relativno skoro preuzeo funkciju.

 

“Pitamo se imate li trunku odgovornosti jer se igrate sa milionskim investicijama. Poštovana gospodo, moraćete nam dati odgovore na sve dileme naznačene u izvještaju. Tražimo odgovornost za vidno učinjene propuste”, navodi se u njihom Zahtjevu za obrazloženje novonastale situacije.

 

Koje korake će preduzeti, pokušali smo saznati iz uprave preduzeća a odgovore očekujemo u narednom periodu.

 

capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *