Većina građana RS protiv ulaska u NATO

Društvo

Negativan stav o ulasku BiH u NATO izrazilo je 79,8 odsto ispitanika iz Republike Srpske u istraživanju koje je od 3. do 7. februara sproveo banjalučki Fakultet političkih nauka, što je znatno više u odnosu na isto istraživanje sprovedeno u oktobru prošle godine, kada je taj procenat iznosio 64,3 odsto.

 

U istom periodu povećao se i procenat ispitanika koji imaju negativan stav prema ulasku u Evropsku uniju, jer je u oktobarskom istraživanju negativan stav imalo 21,1 odsto anketiranih, dok je u najnovijem istraživanju taj procenat porastao na 39,9 odsto.

 

“Dio ispitanika, njih 9,1 odsto, daje uslovno podršku ulasku u NATO smatrajući da BiH treba da uđe u Sjevernoatlantski savez samo ako to učini Srbija, dok pod istim uslovima ulazak BiH u EU podržava 10,4 odsto ispitanika”, navedeno je u istraživanju koje je sprovedeno telefonom na uzorku od hiljadu ispitanika iz 30 lokalnih zajednica širom Srpske.

 

Kao osnovni razlog protivljenju ulasku u NATO čak 70,1 odsto ispitanika navodi ratna dešavanja tokom devedesetih godina prošlog vijeka, dok ostale razloge protiv ulaska u NATO, poput tvrdnji da taj vojni savez ne doprinosi većoj bezbjednosti, da bi se ulaskom u NATO povećao angažman vojnika iz BiH, te da političke partije nemaju usaglašen stav, navodi manje od pet odsto ispitanika.

 

Rezultati drugog od tri planirana istraživanja u okviru projekta UG EDA koje sprovodi FPN pokazali su da kad je u pitanju odnos prema NATO nema velike razlike po osnovu polne i starosne strukture ispitanika i njihove školske spreme, jer i žene i muškarci, i mladi i sredovječni i stariji ispitanici, kao i oni sa osnovnom i srednjom školom ili fakultetom imaju jednako negativan odnos prema atlantskim integracijama.

 

Kada su u pitanju stavovi prema ulasku BiH u EU, istraživanje je pokazalo da najmlađi (18-29 godina) i najstariji ispitanici (stariji od 65 godina) imaju nešto pozitivniji stav o tom pitanju od ostalih ispitanika, kao i da fakultetski obrazovani imaju pozitivniji stav prema EU integracijama od ispitanika sa srednjom stručnom spremom i osnovnom školom, prenosi Glas Srpske.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *