Migrantima u USK zabranjen izlazak iz prihvatnih centara

Društvo

Migrantima koji trenutno borave u prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona biće u narednom periodu strogo zabranjeno kretanje van tih centara, jedna je od mjera donesenih na održanom sastanku Operativne grupe za migrantsku krizu USK.

 

Ovakva mjera obrazložena je opasnošću od pojave i širenja korona virusa, čiji bi nosioci lako mogli biti i migranti, pa je zaključeno kako će policija znatno pojačati mjere zabrane dolaska i kretanja stranih državljana Unsko-sanskim kantonom. Premijer USK Mustafa Ružnić je istakao kako će od Ministarstva sigurnosti BiH i međunarodnih organizacija zatražiti da se započnu aktivnosti u vezi s formiranjem novog prihvatnog centra, kako bi se rasformirali centri “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši.

 

“Dogovorili smo s predstavnicima grada Bihaća da se krene u pripremu nove lokacije kako bi se što brže pristupilo pomenutim aktivnostima”, istakao je Ružnić. Inače, radi se o lokalitetu Lipa, na granici Bihaća i Bosanskog Petrovca, o čemu se već ranije izjasnilo Gradsko vijeće Bihaća.

 

Prvi čovjek tog grada Šuhret Fazlić istakao je kako je situacija s migrantima alarmantna i da u ovome trenutku najveći problem predstavljaju oni koji borave van prihvatnih centara, a procjene su kako ih ima više od dvije hiljade.

 

“Mi ćemo već krenuti s aktivnostima na Lipi kako bi se tamo najprije izmjestili ovi migranti koji nemaju smještaj, a potom ćemo tamo dislocirati ove koji sada borave u ‘Biri’. Ukoliko izostane podrška državnih vlasti i međunarodnih organizacija, u ove aktivnosti krenućemo samostalno i vlastitim sredstvima jer građani Bihaća ne mogu više izdržati pritisak migranata kojih je svakim danom sve više”, istakao je Fazlić.

 

Ministrica zdravstva i socijalne politike u Vladi USK Nermina Ćemalović rekla je kako je zbog nekontrolisanog kretanja migranata realna opasnost da oni budu nosioci i prenosioci korona virusa.

 

“Hitno je potrebno migrante koji nemaju smještaj i nad kojima ne postoji nikakva kontrola staviti pod neku vrstu nadzora, prije svega zdravstvenog, ali i bezbjednosnog”, kazala je Ćemalovićeva.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *