Dodik pozvao građane da vjeruju institucijama

Politika

Izvršni komitet SNSD smatra da će pandemija virusa korona na globalnom nivou uticati na ekonomiju RS u sljedećim segmetima: pad ekomomije, smanjenje likvidnosti, porast nivoa rizičnih kredita, porast kamatnih stopa, a najviše će biti pogođene oblasti transporta, turizma i prerđivačke industrije.

 

– Izvršni komitet podržava politiku Vlade RS na planu odnosa prema pojavi virusa i podržava formiranje štaba za saradnju sa privredom, u okiviru kojeg postoji posebno odjeljenje za komunikaciju – neki su od zaključaka usvojih na sjednici održanoj u Banjaluci.

 

Kada je riječ o posljednjim dešavanjima u Parlamentarnoj skupštini BiH, SNSD je zaključio da poslanici SDS i PDP zajedno sa SDA čine bošnjački blok kojima izvršavaju naloge SDA. Izvršni komitet SNSD smatra da zbog toga, o radu poslanika SDS i PDP, treba da raspravlja narodna skupština Srpske.

 

Predsjednik SNSD Milorad Dodik skrenuo je pažnju građanima da vjeruju institucijama i poštuju mjere za sprečavanje korova virusa.

 

– Vjerujemo da u saradnji sa stanovnišvom možemo da se izborimo sa širenjem ovog virusa. IK SNSD smatravda sva javna preduzeća, kao što su Šume i ERS, bez obzira na međsiuobna potraživanja, da nastave nsmetanu isporuku sortimenata, kako bi se održao privredni život. Smatramo da Agencija za bakarstvo uvede mjere koje će dobetsi do olakšavanja pozicija preduzeća koja s ebave vriztičnim ioblastima, kao što je transport. Neminovno je da se utvrdi moratorijum na kreditne obaveze, kao i retsrukturisanje kredita – rekao je Dodik.

 

On je dodao da se mora angažovati Centralna banka BiH kako bi olakšala poziciju banaka u zemlji.

 

– Podržavamo politiku Vlade da se do 30. juna odgodi plaćanje obaveza iz prošle godine. Neophodno je od aprila smanajiti parafiskalne namete. Svi organi u RS treba da preduzmu sve za održavanje stabilnog tržišta. Smatramo da Vlada treba da ograniči marže i spriječi divljanje cijena, da eliminiše bilo kakve zastoje u pogledu roba široke potrošnje i medicinskih sredstava – kaže Dodik.

 

Dodik je rekao da SDS i PDP djeluju na strani SDA, rekavši da je blokiran izbor direktora SIPA, ministra za ljudska prava, i Srba u Centralnoj banci BiH.

 

– Sve govori da je to politika SDA podržana od strane ekspozitura u RS. Ovdje se radi o nepoštovanju zaključaka NSRS koji kažu da nema odlučivanja dok se ne riješi pitanje sudija Ustavnog suda BiH. Ovo je politika koja ide za tim da se srpskpom i hrvatskom narodu onemogući adekvatno predstavljanje. SDS i PDP nisu predstavnici RS. Po dva poslanika su iz SDS i PDP i njihov šef Adil Osmanović. Ovo je besraman dokaz o ponašanju SDS i PDP koji smatraju da je to neka njihova pobjeda. Ko je ovdje pobijedio? Ako je jedna politička partija u prošlosti izgubila u ovakvim izborima to je SNSD, pogotovo u glasovima iz inostranstva – rekao je Dodik.

 

Dodik je rekao da je sve što su SDS i PDP ostavili iza sebe u institucijama BiH jeste na štetu srpskog naroda.

 

– Nastavićemo da provodimo naše zaključke. Njihova izdajnička politika je mjerena sa najvećim srpskim nacionalnim izdajama u istoriji, veoma su uporedivi sa onim iz Drugog svjetskog rata i ranije – rekao je Dodik.

 

Bilo je riječi i o reformi visokog obrazovanja, te je Izvršni komitet dao podršku usvajanju novog zakona o toj oblasti.

 

Dodik je ponovio da treba zatvoriti sve fakultete koji su učestvovali u izdavanu lažnih diploma.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *