Nakon karantina se ne izdaju posebne potvrde

Društvo

O prestanku mjere karantina ne izdaju se posebne potvrde, jer je u rješenju inspektora kojim se lice upućuje u karantin jasno navedeno kada ističe ova mjera, objašnjavaju u Inspektoratu RS.

 

Dodaju da je, ukoliko je riječ o licima koja su rješenje dobila prilikom ulaska u BiH preko graničnih prelaza u Srpskoj, u tom rješenju navedeno da ova mjera traje 14 dana, računajući od dana prijema i saopštavanja rješenja.

 

– Ukoliko je riječ o licima koja su bila u kontaktu sa oboljelim od zarazne bolesti, a kojima je mjera stavljanja u karantin na period od 14 dana izrečena na osnovu preporuke higijensko-epidemiološke službe nadležnog doma zdravlja, u rješenju inspektora se navodi datum do kada traje izrečena mjera. S obzirom da i jedni i drugi imaju obavezu da se javljaju telefonom nadležnoj zdravstvenoj ustanovi radi praćenja eventualne pojave simptoma zarazne bolesti, što se i navodi u rješenju inspektora, u slučaju pojave bilo kakvih simptoma nadležna zdravstvena ustanova obavijestiće inspektora o potrebi donošenja novog rješenja i produžavanju karantina – naglašavaju u Inspektoratu RS, uz napomenu da su primili nekoliko zahtjeva građana zbog pojašnjenja kada prestaje mjera karantina i da li se o istom izdaju posebne potvrde.

 

– Preporuka građanima je da nakon isteka perioda izolacije, ukoliko se vraćaju svojim radnim zadacima ili imaju potrebu da se kreću, primjerak rješenja imaju kod sebe u slučaju da nadležni kontrolni organ isto traže na uvid – kažu u Inspektoratu RS.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *