Aktivno više požara u BiH

Društvo

Helikopter Oružanih snaga BiH rano ujutru je angažovan na gašenju požara koji je aktivan u Tuzli od utorka veče, a na terenu su bili i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, koji su uspjeli lokalizirati požar te spriječiti njegovo širenje prema stambenim objektima.

 

Dvije noći vatrogasci gase požar u šumama koje okružuju naselja Krojčica, Ilinčica, Kužići, Ravna Trešnja, Smajići i Husino. Požar se sinoć reaktivirao na Husinu. Tuzlanskim vatrogascima u pomoć su priskočili i vatrogasci iz Živinica, Srebrenika, Kalesije, Lukavca, Gradačca i Gračanice, te su tokom noći gasili požar u naselju Husino, koji je stavljen pod kontrolu.

 

“Iako su vatrogasci bili na terenu skoro cijelu noć, sve je pod kontrolom. Jutros smo dobili pomoć Oružanih snaga. Imamo dvije posade koje su na terenu jer moramo to ugasiti do kraja”, rekao je Jasmin Jahić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

 

Koordiniranom akcijom spasene su kuće, pomoćni objekti i imovina građana, a sada je na nadležnima da pronađu one koji su uzrokovali požar i sankcionišu ih.

 

“Nažalost, jedan dio ove šumske površine pretrpio je štetu. O veličini štete izjasnit će se komisije koje postoje u gradu i kantonu”, rekao je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

 

U posljednjih nekoliko dana i na širem području općine Sanski Most bilježe se brojni šumski požari, a iz preduzeća “Unsko-sanske šume” kažu kako stradavaju plemenite šume i da je pričinjena šteta milionska.

 

Požar koji je izbio u utorak na području Rujišta, kod Mostara, i dalje je aktivan, potvrđeno je iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

 

Na području Republike Srpske u protekla 24 časa evidentirana su 23 požara, od kojih je većina bila na otvorenom, izazvana nepažnjom građana, saopšteno je iz MUP-a RS.

 

Na području istočne Hercegovine aktivno je nekoliko požara.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *