Ćemalović: Sankcije za doktore koji se ne odazovu da rade

Društvo

Ministrica zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović iskazala je nezadovoljstvo ponašanjem jednog broja zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu, koji su odbili da se stave na raspolaganje u trenutnoj situaciji.

 

Konkretno, ona je pojasnila kako se radi o uposlenicima banjskog lječilišta “Gata”, nadomak Bihaća, koje trenutno ne radi.

 

“Čak mi se dvije liječnice koje su tamo zaposlene nisu htjele ni javiti, iako sam ih zvala više puta. Neka javnost zna da smo im poslali poziv da se jave i da preuzmu zadatke koje treba da rade kao ljekari”, istakla je Ćemalovićeva.

 

Prema njenim riječima, ovakvo ponašanje neće ostati nekažnjeno, te će se prema svim zdravstvenim radnicima koji odbijaju naredbe kriznih štabova i nadležnih institucija primjenjivati zakonske sankcije.

 

“Svi ovi zdravstveni radnici o kojima pričam uredno dobijaju plate, sjede kod kuće i neće da se odazovu na poziv da rade svoj posao. Na svu sreću, mali je broj takvih, jer većina svoj posao u ovim teškim okolnostima obavlja časno i pošteno. Međutim, ovo kako se ponašaju pojedinci – to nećemo dozvoliti”, oštra je bila Ćemalovićeva. Zbog potrebe za dodatnim angažmanom, ona kaže kako je plan bio prebaciti tim zdravstvenih radnika iz “Gate” na granični prelaz Izačić, kako bi obavljali trijažu osoba koje dolaze iz inostranstva.

 

Prema njenim riječima, vanredna stanja podrazumijevaju i ovlasti koje omogućavaju ministrima zdravstva preraspodjelu kadrova i tehnike iz jedne zdravstvene ustanove u drugu, iako se neki tome protive.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *