Kazna od 30.000 KM zbog nelegalnog formiranja cijena

Društvo

Od stupanja na snagu Urebe Vlade RS o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području RS, u proteklih devet dana Republička tržišna inspekcija obavila je 77 kontrola u prodajnim objektima širom Srpske.

 

U dva slučaja trgovci su kažnjeni jer se nisu pridržavali marži definisanih pomenutim uredbama, te su im izrečene kazne u iznosu od 30.000 KM.

 

– Podsjećamo da je formiranje cijena osnovnih životnih namirnica poput ulja, brašna, hljeba, soli, šećera i drugih, već definisano Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe. Takođe, inspektori su zbog drugih utvrđenih nepravilnosti kao što je isticanje cijena, odnosno iste nisu bile vidno istaknute i lako dostupne potrošačima, drugim kontrolisanim subjektima izrekli kazne u iznosu od 4.100 KM – saopštili su iz Inspektorata RS.

 

Naglašavaju da, imajući u vidu obim proizvoda koji je obuhvaćen Uredbom, same kontrole zahtijevaju nešto duže vrijeme, jer inspektori temeljno provjeravaju formiranja cijena za 45 grupa proizvoda, koje obuhvataju stotine različitih tipova i proizvođača proizvoda, koji su definisani Uredbom.

 

– Apelujemo na trgovce koji vrše promet roba koje su obuhvaćene pomenutim uredbama da cijene formiraju u skladu sa definisanim maržama, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan – poručuju iz Inspektorata RS

 

Podsjećaju da je navedenom uredbom ograničena marža svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima, tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda na dan 5. marta 2020. godine. Nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga i slično.

 

Za kršenje Urebe propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo, odnosno drugo pravno lice 10.000 KM, za odgovorno lice 5.000 KM, te za trgovca kao preduzetnika 6.000 KM.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *