Deset pozitivnih na virus korona u FBiH

Društvo

U Federaciji BiH u posljednja 24 časa testirano je 416 uzoraka, od kojih je 10 pozitivno na virus korona, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Federalnog štaba civilne zaštite.

 

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar izjavio je da je sa današnjim danom u FBiH testirano 9.957 uzoraka, a da je virus korona pronađen kod 739 lica, pri čemu nešto češće kod žena – 54 odsto.

 

“Na bolničkom liječenju u FBiH je 67 pozitivnih na kovid, od čega devet na respiratoru”, precizirao je Pehar, ističući da je sa današnjim danom u FBiH od virusa korona oporavljeno 115 lica.

 

On je dodao da je do danas u FBiH zabilježeno 30 smrtnih ishoda koji se dovode u vezu sa virusom korona, od čega su dvije trećine stariji od 65 godina.

 

Član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez ocijenio je da je epidemija virusa korona pod kontrolom i istakao da se razgovara o popuštanju mjera zabrane u narednom periodu.

 

“Popuštanje mjera ne znači vraćanje na stari način života. Još duži vremenski period živjećemo pod određenim restrikcijama”, rekao je Čerkez i objasnio da će se još dugo nositi maske, rukavice i održavati fizička distanca.

 

Prema njegovim riječima, popuštanje mjera trebalo bi da olakša život građana, posebno starije životne dobi i mlađima od 18 godina, za koje se razmatra omogućavanje izlaska određenim danima.

 

“Sve mjere koje budemo uvodili gledaćemo da uvodimo na 15 dana kako bi mogli pratiti efekte i u slučaju pogoršanja da reagujemo”, precizirao je Čerkez, ističući da epidemija nije ni blizu kraja.

 

On je dodao da se razmatra i otvaranje određenih trgovina i zanatskih radnji, posebno onih koji nemaju veliki promet.

 

“Imamo određene vizije, planove, mislim da ćemo vrlo brzo, možda već naredne sedmice predložiti skidanje određenih restrikcija i omogućavanje normalnijeg života”, rekao je Čerkez i zaključio da je prvo poluvrijeme borbe sa virusom korona završeno dobro zahvaljujući i građanima koji su se pridržavali propianih mjera.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *