Čerkez: Ako budemo svi poštovali naredbe, ublažićemo još mjere

Društvo

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez na današnjoj pres konferenciji rekao je da statistički podaci govore o kontinuiranosti rezultata i da ih raduje da imaju samo 14 pozitivnih.

 

– Raduje nas i da konstantno raste broj oporavljenih (263). Ono što bih posebno naglasio jeste da su građani i mi zajedno uspjeli poštivati mjere. Kada govorimo o mjerama, neke su ublažene u proteklom periodu. Imamo tri puta sedmično izlazak djece i stariji, ali bitno je da ostanemo u percepciji iako su mjere ublažene. Ključno je da se pridržavamo mjera lične zaštite. Na to podrazumijeva nošenje rukavica i maske, držanje distance. Ako to sve ispoštujemo mislim da bi u narednom periodu mogli nastaviti s ublažavanjem određenih mjera – rekao je Čerkez.

 

Najavio bi da bi mjere bile ublažene na 14 dana, na osovu kojih bi epidemiolozi procijenili rezultate.

 

– Na osnovu tih rezultata znali bi kako, koliko i koje bi naredne mjere bile ublažene. Pratimo situaciju u susjednim zemljama, i jako je bitno istaći da ovo zahtijeva disciplinu. To se posebno odnosi kada budemo vraćali u rad trgovine, salone, i u zadnjoj fazi skupove i ugstiteljekse objekte. Ovo nije gotovo i moramo biti oprezni – rekao je Čerkez.

 

Pojasnio je da hoteli i hotelijerstvo niked nije bilo razmatrano.

 

– Jako je bitno reći da, kada govorimo o hoteljerstvu, mjere se odnose na držanje distance, a hoteli nisu bili nijednom naredbom isključeni. Zbog velikog interesovanja, u narednom periodu ćemo i ovu oblast definisati – rekao je Čerkez, prenosi Avaz.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *