Počele pripreme novih projekata vodosnabdijevanja

Društvo

U vrijeme dok traju radovi na gradnji više vodovoda u okviru velikog projekta vodosnabdijevanja „Voda 1“, počinju i pripreme za realizaciju novih projekata pod nazivima „Voda 2“ i „Voda 3“.

 

U okviru tih aktivnosti, ovih dana raspisana je javna nabavka za izradu urbanističko-tehničkih uslova i projekata za realizaciju projekata „Voda 2“ i „Voda 3“, saopšteno je iz Odjeljenja za komunalne poslove.

 

Kako je navedeno, ovo je još jedan korak ka realizaciji značajnih projekata vodosnabdijevanja i kanalizacije u našem gradu.

 

Istovremeno, u okviru projekta „Voda 1“ u punom jeku su radovi koji su započeti tokom prošle i ove godine.

 

Ovaj složeni projekat vodosnabdijevanja i kanalizacije podijeljen je u tri faze i vrijedan je ukupno 25 miliona KM, od čega se veći dio odnosi na kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kao i osam miliona KM donacije Evropske unije. Kroz projekte “Voda 1,2,3“ planiramo da obezbijedimo stabilno vodosnabdijevanje za 95 odsto stanovništva Banje Luke – kaže načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

 

Projekat „Voda 2“, između ostalog, obuhvatiće gradnju vodovoda u Tuzlanskoj i u Ulici srpskih ustanika na Starčevici, izmještanje primarnog vodovoda na starom mostu u Trapistima, izgradnju vodovoda u Ulici Braće Miletića, završetak vodovoda u Jagarama, nastavak velikog podsistema Bronzani majdan, pojedine krakove u podsistemu Zvijezda, poboljšanje vodosnabdijevanja sela na području Potkozarja, Mišinog hana i Verića, te izgradnju kanalizacije u Vrbanji, Adi, Kuljanima, Drakuliću i na Laušu.

 

U okviru projekta „Voda 3“, planirano je, između ostalog, da se izgradi rezervoar na Starčevici, sekundarna vodovodna mreža Tunjice 2, Dragočaj i Šargovac, te više vodovoda u selima na području Manjače.

 

Načelnik Bilčar ističe da su radovi na projektu „Voda 1“ u punom jeku. On podsjeća da je jesenas počela izgradnja velikog rezervoara na području gornjeg dijela Česme, koji će konačno riješiti problem vodosnabdijevanja ovog naselja, te izgradnji cjevovoda prema Gornjoj Piskavici iz pravca Goleša, što, zaravo, predstvalja nastavak realizacije projekta “Crno vrelo“. Takođe, u okviru projekta, počela i izgradnja vodovoda u dvije ulice u naselju Lazarevo i u Zelenom viru.

 

-Ukupno gledajući, za projekat „Voda 1“ biće izdvojeno 7,8 miliona KM, a biće izgrađeno ukupno 56 kilometara nove vodovodne mreže za 2.450 domaćinstava sa nešto manje od 10.000 stanovnika – zaključio je Bilčar.

 

U nastavku možete pročitati na kojim lokacijama će biti igrađeni vodovodi i kanalizacija kroz projekte „Voda 2“ i „Voda 3“.

 

VODA 2:

Vodovod Tuzlanska ulica i Srpskih ustanika;

Izmještanje primarnog vodovoda Trapisti;

Vodovod u Ulici braće Miletića;

Završetak vodovoda „Jagare“;

Pumpna stanica, cjevovod i rezervoar „Bronzani majdan“;

Poboljšanje vodosnabdijevanja Potkozarje, Mišin han, Verići;

Kanalizacija Kuljani;

Most sa cjevovodom „Dolac“;

Kanalizacija Vrbanja;

Kanalizacija Drakulić;

Kanalizacija Put srpskih branilaca;

Distributivni cjevovod prema Obrovcu;

Kanalizacija Ada;

Kanalizacija Lauš;

Kanalizacija Kuljani;

Lokalni vodovodi Brkić, Kremenovići, Gakovići;

Integrisanje vodovoda „Bronzani majdan“.

 

VODA 3:

Rezervoar Starčevica;

Sekundarna vodovodna mreža Tunjice 2, Dragočaj i Šargovac;

Vodovodni sistem Grab;

Vodovodni sistem Ponir, Debeljaci, Starčevica;

Vodovodni sistem Bočac 3;

Izgradnja i rekonstrukcija vodovodne mreže Donja Kola;

Izgradnja vodovodne mreže Ledenice – Racune;

Izgradnja vodovodne mreže Kadina voda;

Izgradnja vodovodne mreže Gornji Lusići;

Izgradnja vodovodne mreže Pavići, Šipke, Cvijetići.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *