Kazne za banjalučke preduzetnike zbog nepoštovanja mjera

Društvo

Inspektori Inspektorata Republike Srpske izvršili su u toku jučerašnjeg dana 177 kontrole poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, u dijelu pridržavanja zaštitnih mjera korišćenja i obezbjeđivanja lične zaštitne opreme, poštivanja fizičke distance i provođenja mjera dezinfekcije, a u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

 

“U dva slučaja na području Banjaluke konstatovano je da poslovni subjekti registrovani kao preduzetnici nisu obezbijedili sve propisane mjere, te su im izrečene kazne u vrijednosti od po 1.000 KM”, navedeno je u saopštenju Inspektorata.

 

Napominju da je u protekla dva dana izvršeno ukupno 350 kontrola čiji predmet je bilo poštivanje navedene Uredbe, od čega je devet bilo sa utvrđenim nepravilnostima, zbog čega su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 15.000 KM.

 

“Imajući u vidu broj kontrolisanih subjekata i broj kontrola sa utvrđenim nepravilnostima, možemo reći da su privredni subjekti pokazali zadovoljavajući stepen odgovornosti i da su u pravilu preduzeli sve potrebne mjere”, ističu iz Inspektorata RS.

 

Ističu da cilj inspekcije nije kažnjavanje, naročito imajući u vidu otežanu ekonomsku situaciju u kojoj su se privredni subjekti našli zbog ograničenja rada u proteklom periodu, te pozivaju još jednom sve poslovne subjekte da se i dalje ponašaju odgovorno i pridržavaju svih preporuka.

 

“U skladu sa pomenutom Uredbom pravna lica i preduzetnici u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga obavezni su sprovoditi vanredne mjere dezinfekcije, obezbjeđivanja lične zaštitne opreme, obezbjeđivanja zaštitnih mjera fizičke distance i sprečavanja okupljanja u većim grupama, odnosno preduzimati druge venredne mjere čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti”, navode.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *