Na maturu zajedno mogu najviše dva razreda

Društvo

Republički štab za vanredne situacije donio je u petak odluku da se od 1. juna završnim razredima osnovnih i srednjih škola dozvoli proslava mature, ali za ne više od 50 osoba na jednom mjestu, rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS.

 

Trivićeva je nakon sjednice Republičkog štaba rekla da su direktori škola u obavezi da obezbijede okupljanja koja ne prelaze taj broj osoba.

 

“Maturske večeri mogu proslavljati od 1. juna. Čestitam im za uspješan završetak školovanja i želim uspjeh u daljem obrazovanju”, poručila je Trivićeva.

 

Predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u RS su saglasni da će se maturantima svidjeti vijest da ipak neće biti jedna od generacija koje će propustiti matursko veče, ali i da će organizovanje matura u ovim uslovima biti izazov.

 

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva srednjih škola prijedorske regije, rekla je da će nakon što zaprime zvaničan dopis iz nadležnog ministarstva porazgovarati s učenicima završnih razreda da provjere da li su zainteresovani za proslavu mature.

 

“Ukoliko naši učenici budu zainteresovani onda ćemo potražiti prostor u kojem ćemo moći da obezbijedimo sve potrebne uslove za sigurnu proslavu maturske večeri”, rekla je Soviljeva za “Nezavisne”.

 

Dodala je da će sigurno želje učenika ispoštovati, jer to je ipak njihova matura.

 

“Sigurno je da će organizovanje matura ove godine biti izazov. U školi u kojoj sam ja direktor ima oko 120 maturanta, to znači da bismo matursko veče morali organizovati tri puta, ako uzmemo u obzir da će tu biti i profesora u pratnji”, kazala je Soviljeva.

 

Ona je istakla da će mature organizovati u drugoj polovini juna, jer sada dolaze obaveze oko polaganja maturskih ispita.

 

Duško Đurić, predsjednik Aktiva srednjih škola semberske regije, rekao je da će slijedeći uputstva nadležnih organizovati mature, ali da će im ograničen broj osoba koje će smjeti prisustvovati predstavljati potencijalni problem.

 

“Vidjećemo prema lokalima koje su učenici već odabrali za proslavu maturskih večeri da možda unutar objekta podijelimo prostor na manje dijelove da bismo podijelili grupe djece, naravno uz dodatne mjere opreza”, rekao je Đurić.

 

Dodao je da će učenici završnih razreda svakako biti oduševljeni ovom vijesti.

 

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva osnovnih škola banjalučke regije, rekao je da je iznenađen odlukom da se maturske večeri ipak organizuju u ovakvim uslovima, te da će to zasigurno biti dodatni teret za škole.

 

“Govoreći u svoje ime nisam pristalica da se maturske večeri organizuju, jer smatram da smo dosad uspješno odolijevali epidemiji I ne bih volio da ne daj Bože nakon matura dobijemo nove klastere”, rekao je Popržen.

 

Dodao je da još nije jasno na koji način će se ovo organizovati, jer su mature oduvijek bile generacijska proslava, a sada će samo jedan ili dva razreda zajedno slaviti.

 

“Razumijem da su se stekli uslovi za relaksaciju mjera, ali mi smo prije nekoliko dana na Nastavničkom vijeću razmatrali čak da organizujemo šaltersko uručivanje svjedočanstava, da se djeca što manje izlažu riziku”, kazao je Popržen za “Nezavisne”.

 

Istakao je da će vidjeti i u razgovoru sa roditeljima šta oni misle o proslavi maturske večeri, jer su ljudi i dalje dosta oprezni, posebno kada su djeca u pitanju.

 

U RS se nastava u osnovnoj školi završava 12. juna, dok će deveti razredi nastavu završiti 29. Maja. Maturanti srednjih škola završiće 20. maja, a za ostale srednjoškolce kraj školske godine biće 17. juna.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *