Predložen rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu

Politika

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je Prijedlogom rebalansa budžet za ovu godinu povećan za 188 miliona KM i iznosi 3,613 milijardi KM.

 

Vidovićeva je, obrazlažući ovaj prijedlog tokom posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, rekla da se ove godine rebalans radi mnogo ranije s ciljem reorganizacije budžeta i pokušaja smanjenja posljedica epidemije virusa korona na privredu.

 

Ona je navela da je Republika Srpska u ovu godinu ušla sa suficitom od 77,7 miliona KM i konsolidacijom od 30 miliona KM, te sa rastom prihoda koji je 15. marta iznosio 2,2 odsto u odnosu na 2019.

 

Prema njenim riječima, Republika Srpska je do 15. marta imala rast direktnih prihoda do 17 odsto, a u drugoj polovini marta pad za 50 odsto.

 

Vidovićeva je rekla da su od 1. do 20. maja direktni prihodi pali za 6,2 miliona KM ili šest odsto, dok su od 1. januara do 20. maja direktni porezi pali za 70 miliona KM i 300.000 KM ili osam odsto.

 

Ona je navela i da su indirektni porezi do 20. maja pali za 69 miliona KM, te dodala da Republika Srpska do sada ima pad prihoda od 139 miliona KM.

 

Vidovićeva je rekla da se budžetski prihodi do kraja godine procjenjuju na 2,757 milijardi KM, što je manje za 240 miliona KM.

 

– Procjenjujemo da će pasti indirektni porezi za 98,8 miliona KM ili 7,1 odsto, kao i doprinosi za PIO za 54,6 miliona KM ili 5,9 odsto, porez na dobit za 16,3 miliona KM ili 6,5 odsto, porez na dohodak za 13 miliona KM ili 8,6 odsto, te naknade od priređivača igara za sreću pasti za 18 miliona KM – navela je Vidovićeva.

 

Ona je rekla da je najveći dio rashoda usmjeren na zdravstvo i privredu Republike Srpske.

 

Vidovićeva je dodala da ukupne uštede na rashodovnoj strani iznose 41,2 miliona KM.

 

Ona je navela da smanjena lična primanja za 1,7 miliona KM, troškovi materijala i usluga za 6,3 miliona KM, grantovi za 9,6 miliona KM, transferi za četiri miliona, izdaci za investicije smanjeni su za 12,3 miliona KM, a ostali izdaci za 7,5 miliona KM.

 

Vidovićeva je rekla da je predviđen transfer iz budžeta Kompenzacionom fondu 151 milion KM za privredu, dok je Fondu zdravstvenog osiguranja obezbijeđen transfer od 52 miliona KM koji je povećao tranše zdravstvenim ustanovama, tako da će u ovoj godini sve zdravstvene ustanove isplaćivati bruto plate.

 

Ona je navela da transferi za socijalnu zaštitu iznose 2,3 miliona KM, te da su povećani izdaci za penzije za 10 miliona KM, dok doznake Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske iznose 9,4 miliona KM.

 

Vidovićeva je rekla da ukupno povećanje rashoda iznosi 229,2 miliona KM, dodajući da je predviđen deficit od 412 miliona KM za koji smatra da će biti i smanjen.

 

Prema njenim riječima, da bi bio ispunjen ovaj rebalans budžeta u narednom periodu mora biti pokrenut investicioni ciklus koji može pomoći da se izađe iz ove krize, te da se vodi briga o potrošnji u okviru budžetskih sredstava i kod svih fondova koji su naslonjeni na budžet.

 

Ona je rekla da će u budžetu za ovu godinu ostati sve investicije za koje su sprovedeni postupci i sklopljeni ugovori za izvođenje.

 

Vidovićeva je podsjetila da je MMF odobrio određena sredstva BiH i da od toga Republici Srpskoj pripada 240 miliona KM, ali da ta sredstva još nisu na računima entiteta.

 

– Republika Srpska je uspjela za april da izvrši isplate sa svojim sredstvima, što nikako nije jednostavno s obzirom na pad prihoda – istakla je Vidovićeva.

 

Ona je naglasila da Vlada Republike Srpske nema namjeru da smanjuje plate na budžetu, niti socijalna davanja iz budžeta.

 

– Naš osnovni cilj je da se do kraja godine izborimo sa pandemijom korona virusa i da dođemo u situaciju da imamo podnošljiv deficit u odnosu na predloženi, te da zaduženje Republike Srpske ne prelazi 60 odsto BDP – navela je Vidovićeva.

 

U Narodnoj skupštini u toku je redovna pauza do 17.00 časova.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *