Kompenzacioni fond RS ostao bez predstavnika radnika i sindikalaca?!

Društvo

Za spas privrede i radnih mjesta Vlada Republike Srpske planira isplatiti desetine miliona maraka pomoći. Plan je da se to učini preko Kompenzacionog fonda RS, u kome, da stvar bude zanimljiva nema mjesta za predstavnike radnika i sindikalaca.

 

Kompenzacioni fond RS formiran je u cilju podrške preduzetnicima i poslovnim subjektima za saniranje štete prouzrokovane virusom korona i za očuvanje radnih mjesta. Međutim, u borbu za prava radnika neće biti uključeni upravo predstavnici radnika i sindikata.

 

Mjesta u Upravnom odboru fonda, prema rješenju Vlade, obezbijeđena su za predsjednika Vlade RS, ministra finansija, ministra privrede i preduzetništva, ministra zdravlja i socijalne zaštite i ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS.

 

U Upravni odbor još su imenovani i predsjednik Privredne komore Republike Srpske i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

 

U bivšem Fondu solidarnosti radnici su imali dva predstavnika. Ranku Mišić, ispred Saveza sindikata Republike Srpske, i Nadu Arlov, kao predstavnik zaposlenih u Srpskoj.

 

Iz Saveza sindikata Republike Srpske kažu da su od Vlade RS već tražili objašnjenje.

 

„Smatram da je to bolji način jer ćemo mi ukazivati da li je ko od određenih poslodavaca imao nekih problema, odnosno da li je ispoštovana sva procedura što se tiče prava radnika i svega ostalog. A naravno da bi sa nama rad tog fonda bio mnogo transparentniji. Čekamo odgovor, uputili smo zahtjev i nadam se da će ta greška biti ispravljena“, kaže generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

 

I u Konfederaciji sindikata RS traže objašnjenja. Prvenstveno, na koji način će se finansirati Kompenzacioni fond. Kažu da ukoliko izvor finansiranja fonda ne bude poseban doprinos za solidarnost, Konfederacija sidnikata nema problem neimenovanja u Upravni odbor.

 

Međutim, ukoliko se ispostavi da će radnici finansirati i ovaj fond, regovaće i iz ovog sindikata. Podsjećaju da se po osnovu radničkih izdvajanja svake godine u Srpskoj prikupi više od milijardu i po KM.

 

„Mi ćemo danas zauzeti određene stavove, usvojiti zaključke koje ćemo dostaviti Vladi RS i sigurno da ćemo tražiti da se ove neke stvari izmijene. Jer jednostavno smatramo da to nije korektno, da radnici budu solidarni sa milijardu maraka, a da poslodavci svake godine ostvaruju dobit u iznosu od tih milijardu.“, kaže potpredsjednik Konfederacije sindikata RS Božo Marić.

 

Na pitanja, zbog čega su predstavnici radnika izostavljeni iz Upravnog odbora i da li je ta odluka konačna, iz Vlade RS ne odgovaraju konkretno. Kratko nam je poručeno da su proslijeđena resornom ministarstvu na dalje postupanje.

 

Kompenzacioni fond RS naslijedio je Fond solidarnosti za obnovu Srpske koji je formiran nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srpsku 2014. godine. Mnogi su mišljenja da Fond solidarnosti nikada nije poslužio svrsi i da je prikupljeni novac završio, između ostalog, i za finansiranja političkih kampanja.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *