Stiglo 300 tona medicinske opreme u Srbiju

Region

U Srbiju je danas vozom iz Kine stiglo 300 tona medicinske opreme – 16 miliona nemedicinskih maski, 7,8 miliona medicinskih maski, 230.000 zaštitnih odijela i 5.000 beskontaktnih toplomjera, a prevoz i kompletnu opremu platila je Srbija, saopštila je Vlada Srbije.

 

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da voz, koji je stigao iz Kine novim putem svile, simbolizuje “čelično prijateljstvo” dva naroda i pokazuje značaj inicijative ”Pojas i put” čiji je, kako je podsjetila, Srbija aktivan učesnik.

 

Zahvalila je kineskim partnerima jer su, kako je rekla, svaki put održali riječ i dodala da je u potpunosti ispoštovano sve što je predsjednik Aleksandar Vučić dogovorio s predsjednikom Si Ðinpingom, a ona s kineskim premijerom Li Kećijangom.

 

Naglasila je da Srbija cijeni takav odnos partnerstva i povjerenja i da podržava i da će podržavati politiku jedne Kine.

 

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je, povodom dolaska voza iz Kine, da je “China Railway” danonoćno, zajedno sa svojim partnerima iz Srbije, tijesno sarađivala i intenzivno koordinirala otvaranje “zelenog koridora” za transport čime je, kako je navela, još jednom pokazano čelično prijateljstvo dvije zemlje.

 

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, ona je napomenula da je “China Railway Expreš” važan rezultat inicijative ”Pojas i put” i da je od januara do aprila ove godine na toj liniji prevezeno 8.000 tona materijala i opreme za borbu protiv epidemije korona virusa.

 

”Na taj način je ‘China Railway Express’ postao put solidarnosti i put života i zdravlja između Kine i Evrope”, navela je Čen.

 

Ambasadorka je istakla da će u narednom periodu Kina i Srbija pojačati saradnju u cilju ekonomskog oporavka dvije zemlje i da će povećati obim bilateralne trgovine.

 

Dodala je da će ove godine, na poziv Kine, Srbija učestvovati na trećem Međunarodnom Ekspo uvoza u Šangaju, čime će se, kako je navela, više srpskih proizvoda naći na kineskom tržištu.

 

Voz sa medicinskom opremom krenuo je za Srbiju 9. maja, na Dan pobjede, iz Vuhana u kojem je počela borba sa korona virusom.

 

Planirani svečani doček voza, kojem je trebalo da prisustvuju premijerka Brnabić i ambasadorka Čen Bo, otkazan je zbog loših vremenskih prilika, dodaje se u saopštenju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *