Minimalac za april u Srpskoj još na čekanju

Društvo

Na obećani minimalac u Srpskoj još čeka većina radnika koji zbog pandemije virusa korona nisu radili u aprilu, a do sada je po tom osnovu završena obrada zahtjeva za oko 13.000 zaposlenih.

 

U Poreskoj upravi RS navode da, u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave virusa korona, zaprimaju zahtjeve pravnih lica i preduzetnika i utvrđuju da li ostvaruju pravo za isplatu najniže plate za april i uplatu doprinosa na tu najnižu platu.

 

„Do sada smo za isplatu najniže plate za april obradili zahtjeve na iznos od oko deset miliona KM za oko 13.000 radnika i te podatke smo proslijedili Fondu solidarnosti koji već vrši isplate“, rekao je direktor Poreske uprave Goran Maričić.

 

Naglasio je da službenici ove uprave rade u dvije smjene i u dane vikenda kako bi što prije izvršili svoju obavezu.

 

„Uspjeli smo obraditi većinu do sada pristiglih zahtjeva poreskih obveznika, a koji se nalaze na spiskovima koje dostavljaju nadležna ministarstva“, rekao je Maričić.

 

Prema računici Ministarstva privrede i preduzetništva RS, ukupan broj zaposlenih koji nisu radili u aprilu je 68.603, dok ukupne obaveze za minimalnu bruto platu za njih iznose više od 53 miliona maraka.

 

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić kaže za “Glas Srpske” da minimalac čeka oko 30.000 radnika iz te branše.

 

„Iako je bilo najavljeno da će najniža plata za april biti isplaćena do kraja maja, teško da će se to obistiniti, što pomalo stvara nervozu i neizvjesnost kod zaposlenih. Iako su mnogi počeli da rade, očigledno je da je posla mnogo manje i da radnici jedva sastavljaju kraj s krajem“, rekao je Tatić.

 

U Uniji udruženja poslodavaca RS smatraju da su administrativne procedure usporile proces isplate najniže plate za protekli mjesec, ali da će sve biti završeno u predviđenom roku.

 

„Bila je neophodna registracija u Ministarstvu privrede, a potom slanje zahtjeva Poreskoj upravi. Rok za podnošenje zahtjeva je 10. jun, tako da vjerujem da je svim poslodavcima u interesu da sve završe do tog datuma“, rekao je predsjednik Unije Saša Trivić.

 

Apel

 

U Poreskoj upravi RS apeluju na poreske obveznike koji ispunjavaju uslove iz Uredbe o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave virusa korona, a koji se tiču isplate najniže plate i doprinosa za april 2020. godine, da što prije podnesu pisanu izjavu sa zahtjevom na kojem će navesti i brojeve tekućih računa radnika.

 

Navode da je cilj da što prije budu isplaćene plate za april za preostali broj obveznika.

 

(Glas Srpske)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *