Još 57 novih slučajeva zaraze virusom korona u RS

Društvo

U Republici Srpskoj je laboratorijski potvrđeno još 57 novih slučajeva zaraze virusom korona, potvrdio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

 

Ističe da imamo stabilizaciju epidemiološke situacije, ali dodaje da je situacija i dalje nepovoljna u smislu broja pozitivnih, na dnevnom nivou, u odnosu na broj testiranih osoba.

 

Zbog toga na snazi ostaju sve mjere Štaba za vanredne situcije u narednih 14 dana, a koje je predložio Institut. Neophodno je povesti računa o ličnoj odgovornosti i higijeni. Institut je predložio što manje grupe i što manje kretanja, da se održava fizička distanca. Određeni stepen građana koji se ne pridržavaju mjera, dodaje Zeljković, dovode u opasnost sve ostale građane u njihovoj blizini.

 

– Nažalost, svjedoci smo da je jedan mladi život izgubljen, ljekar, otac i to je velika opomena svima. Virus korona je stvaran i može da oboli svako, a može da uzme i život – kaže Zeljković.

 

– Apelujemo na građane da se pridržavaju svih mjera koje je Institut predložio, jer moramo sačuvati djecu u školama, studente, zdravstvene radnike i građane – dodao je Zeljković.

 

Najviše novooboljelih u posljednja 24 časa je iz Banjaluke. Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 15 оsоbа је iz Bаnjаlukе, pо pеt iz Grаdiškе i Lаktаšа, pо čеtiri iz Zvоrnikа i Biјеljinе, pо tri iz Dоbоја, Priјеdоrа i Fоčе, pо dviје iz Mrkоnjić Grаdа, Pаlа i Srеbrеnicе i pо јеdnа iz Višеgrаdа, Kоtоr Vаrоšа, Lоpаrа, Milićа, Pеtrоvcа, Prnjаvоrа, Tеslićа, Ugljеvikа i Čеlincа.

 

Ukupno je 207 ljudi na bolničkom liječenju, što je gotovo osam procenata svih aktivnih slučajeva virusa u RS. Od toga su 63 pacijenta u UKC RS. Gotovo četvrtina pacijenata u UKC je u kritičnom stanju i na respiratoru, što je visok procenat.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *