Umro Momčilo Krajišnik

Hronika

Momčilo Krajišnik (75), prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, preminuo je jutros od posljedica virusa korona, saopšteno je iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS).

 

– Jutros u 6 časova u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske, od posljedica infekcije novim korona virusom preminuo gospodin Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, saopšteno je iz UKC RS.

 

Krajišnik je zbog infekcije virusom korona i obostranom upalom pluća primljen na Kliniku intenzivne medicine UKC-a 30. avgusta.

 

Momčilo Krajišnik je rođen 1945. godine u sarajevskom naselju Zabrđe. Završio je studije i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a u politiku se uključio u višestranačkom sistemu kao finansijski direktor radne organizacije u okviru kompanije “Energoinvest”.

 

Na izborima 1990. bio je izabran za poslanika na listi SDS-a, a odmah zatim i za predsjednika Narodne skupštine BiH. Bio je predsjednik Skupštine SR Bosne i Hercegovine u periodu između 21. decembra 1990. i 7. aprila 1992. godine.

 

Bio je prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i prvi srpski član Predsjedništva dejtonske BiH.

 

Presudom Haškog tribunala Krajišnik je 17. marta 2009. osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene tokom rata u BiH, a nakon odslužene dvije trećine kazne, pušten je na slobodu 2013. godine.

 

Bio je predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske.

 

Vrijeme i mjesto sahrane Momčila Krajišnika biće naknadno saopšteni.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *