Ilić: Ne zatvaramo vrata za vakcinu iz Ruske Federacije

Društvo

Zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić, u svojstvu svjedoka, potpisao je danas u Sarajevu Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI).

 

Ugovor je potpisan nakon što je Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojio informaciju o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19 (Kovaks/COVAX/) i dao saglasnost za potpisivanje.

 

– Potpisivanjem Ugovora pokrenut je za stanovnike Bosne i Hercegovine izuzetno značajan postupak nabavke vakcine za COVID-19 kroz Instrument za globalni pristup. To ne znači da Bosna i Hercegovina, i Republika Srpska, zatvara vrata za druge dobavljače vakcina. Pažljivo ćemo pratiti i šta se događa sa ruskom vakcinom i procjenjivati šta je najbolje za naše stavnovništvo. Osnovni zadatak institucija u ovom trenutku je da postupe u interesu zaštite zdravlja građana, te današnjim potpisivanjem Ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine GAVI, ne zatvaramo vrata nikome, a posebno vakcini čija je upotreba već počela u Ruskoj Federaciji, rekao je Ilić.

 

Odlukom Savjeta ministara BiH predviđeno je da će obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini za COVID-19 (COVAKS), snostii institucije entiteta odnosno Brčko Distrikta BiH, a na osnovu potreba koje su prethodno iskazalli.

 

Savjet ministara BiH prethodno je odobrio 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova BiH za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina proistekle iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), a pokrenuće i postupak pribavljanja vanjske garancije za osiguranje pokrića obaveza po potpisanom Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19 (Covaks).

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *