Kneževo: Održana javna diskusija o zaštiti Cvrcke

Društvo

U organizaciji Planinarskog društva Vilenska vrela održana je javna diskusija u okviru projekta „Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode opštine Kneževo“.

 

Učesnici su bili predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, opštinskog katastra, Šumskog gazdnistva Čemernica i opštine Kneževo.

 

Javna diskusija je održana u cilju zaštite kanjona rijeke Cvrcke, a svi relevantni subjekti su iznijeli svoje mišljenje koje korake treba preduzeti u narednom periodu. To su ljudi koji uzimaju učešće i imaju svoje uloge od pokretanja inicijative do realizacije, tačnije uspostavljanja parka prirode.

 

“Zvanična inicijativa je Ministarstvu za prostorno uređenje dostavljena prije 20 dana, uz naznaku da je prostornim planom RS do 2025. godine kanjonu Cvrcke predviđen poseban nivo zaštite i to status posebno zaštićenog dobra. Mi nastavljamo naše aktivnosti i na javnoj diskusiji postignut je dogovor da predstavnici Republičkog zavoda već u narodnom periodu nakon konsultacija sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i JP Šume Srpske, potvrde opravdanost inicijative i izađu na teren, te utvrde koji je to nivo zaštite koji Cvrcka zaslužuje”, izjavila je Dijana Milisavić iz Planinarskog društva Vilenska Vrela.

 

 

U planu je organizovanje niza javnih diskusija sa svim zainteresovanim stranama.

 

“Nažalost na ovoj diskusiji nije mogla biti uključena šira javnost zbog epidemioloških mjera. U narednom periodu cilj je prezentovati i svim zainteresovanim građanima, tj. onima koji imaju privatne posjede duž kanjona Cvrcka kako bi ih upoznali sa njihovima pravima i obavezama”, rekla je Dijana Milisavić.

 

Osnovni cilj projekta je zaštita i promocija kneževskog prirodnog naslijeđa, sa posebnim osvrtom na kanjon rijeke Cvrcke i vodopad Vilenska vrela, kako bi ove dvije lokacije bile uvrštene na listu zaštićenih područja RS i BiH.

 

Inicijativa za zaštitu Cvrcke je dio projekta „Misli o prirodi!” u oblasti zagovaračke mreže, odnosno dijelu velikog trogodišnjeg projekta kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva CPDC, a finansijski podržava Švedska.

 

SeeSrpska

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *