Senat UNIBL odbio žalbu na Ćeranićev izbor u zvanje docenta

Društvo

Senat Univerziteta u Banjoj Luci donio je odluku kojom se odbija žalba dr Maria Кaradže kao neosnovana, kao i ostali žalbeni navodi koji se odnose na nadležnost za raspisivanje javnog konkursa za izbor u akademska zvanja na banjalučkom Univerzitetu

 

Postupajući po presudi Okružnog suda u Banjoj Luci, Senat Univerziteta u Banjoj Luci je na svojoj 95. sjednici, 6. jula 2023. godine, razmatrao Zahtjev dr Maria Кaradže za preispitivanje Odluke Senata Univerziteta kojom se dr Predrag Ćeranić bira u zvanje docenta za užu naučnu oblast Bezbjednosne nauke.

 

Senat Univerziteta posebno je cijenio sve žalbene navode dr Maria Кaradže, a naročito one kojima se osporava status Кriminalističko-policijske akademije iz Beograda i status profesora ove visokoškolske ustanove koji su bili članovi stručne komisije za izbor kandidata u akademsko zvanje.

 

S tim u vezi, Univerzitet u Banjoj Luci se 19. juna 2023. godine obratio Ministarstvu prosvete Republike Srbije zahtjevom za dodatnim informacijama i pojašnjenjima u vezi statusa ove visokoškolske ustanove u Republici Srbiji. Ministarstvo prosvete Republike Srbije je 22. juna 2023. godine dostavilo svoje izjašnjenje u kojem se navodi da je Кriminalističko-policijska akademija iz Beograda, u momentu provođenja spornog postupka izbora nastavnika, imala status javne akreditovane visokoškolske ustanove koja izvodi akademske studije i bira nastavnike u sva akademska zvanja.

 

Imajući u vidu ovakav odgovor nadležnog ministarstva Republike Srbije i da isti predstavlja ključni dokaz za zakonito rješavanje ove predmetne stvari, Senat je donio odluku kojom se odbija žalba dr Maria Кaradže kao neosnovana.

 

Pored toga, i ostali žalbeni navodi imenovanog, koji se odnose na nadležnost za raspisivanje javnog konkursa, odbijeni su kao neosnovani, imajući u vidu da je odredbama Zakona o visokom obrazovanju jasno propisana nadležnost Senata Univerziteta kao najvišeg akademskog tijela — da je jedini ovlašćen da raspisuje javni konkurs za izbor u akademska zvanja., saopšteno jenakon sjednice Senata banjalučkog Univerziteta.

 

Okružni sud u Banjaluci donio je presudu o poništenju postupka Univerziteta u Banjaluci kojim je izvršeno imenovanje Predraga Ćeranića u zvanje docenta 2016. godine, jer nije ispoštovana zakonska procedura.

 

Iz presude, koja je u posjedu BN televizije, i koja je donesena 8. maja ove godine, jasno je navedeno da je Univerzitet propustio da dostavi odluku o imenovanju Predraga Ćeranića ostalim kandidatima i samim tim oni se nisu mogli žaliti.

 

Predrag Ćeranić je u zvanje docenta izabran krajem novembra 2016., a već sljedeće godine osnovan je Fakultet bezbjednosnih nauka, a za njegovog dekana imenovan je upravo Ćeranić.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *