Oštetio Željeznice RS za 516.701 KM

Hronika

Osnovni sud u Doboj potvrdio je optužnicu protiv Dušana Spreme (69), nekadašnjeg izvršnog direktora Poslova prevoza u Željeznicama Republike Srpske.

 

On se tereti da je nesavjesnim radom u službi oštetio to javno preduzeće za 516.701 KM.

 

U optužnici se navodi da je Spremo prilikom zaključivanja ugovora između Željeznica RS kao kupca i Fabrike alatnih mašina Rafamet iz Poljske kao prodavca, svojim potpisom ovjerio dva priloga u kojima su opisana tehničke karakteristike prese koja je bila predmet kupovine.

 

Tako je, kako se navodi u optužnici, prilikom pregovora o detaljima nabavke i isporuke ŽRS tražio dvostranu presu sa dva cilindra, a ugovorom je kupljena jednostrana univerzalna presa s jednim cilindrom, koja se znatno razlikovala u cijeni.

 

– Spremo je kao član radne grupe ŽRS na razgovorima o detaljima oko nabavke i isporuke novih i remontovanih mašina iz proizvodnog programa firme Rafamet bio upoznat da je predmet nabavke dvostrana presa, pri čemu je mogao znati da usljed razlike između cijene ugovorene prese sa jednim cilindrom i ranije dogovorene prese sa dva cilindra po istoj cijeni može nastupiti veća šteta po ŽRS, koja je i nastupila u iznosu od 516 701 KM – navodi se u optužnici.

 

Inače, ugovor sa Rafametom zaključen je 2010. godine u okviru ugovora između Vlade Poljske i Vlade Republike Srpske o dodjeli kredita vezane pomoći koji se odnosio na projekat modernizacije radioničkih kapaciteta za održavanje šinskih vozila Željeznica RS.

 

srpskacafe.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *