Nelson: Radujem se susretu sa Dodikom

Politika

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson kazao je danas u Banjoj Luci da se raduje razgovorima koji će uslijediti sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

 

On je podvukao da SAD uvažavaju Dodikovu ulogu po Ustavu BiH unutar Predsjedništva BiH.

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sankcija koje su SAD početkom 2017. godine uvele Dodiku, Nelson je kazao da je ta odluka donesena u Vašingtonu, „na osnovu specifičnih djelovanja i prijetnji koje su dolazile od Dodika“.

 

Istakao je da se o trajanju takvih sankcija, odlučuje u Vašingtonu.

 

“Mi se radujemo narednim susretima i razgovorima. Nadamo se da će sve aktivnosti i djelovanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH promovisati sigurnost i stabilnost BiH”, objasnio je Nelson.

 

On je podvukao da je za BiH bitan ekonomski prosperitet, stabilnost i sigurnost za sve građane.

 

Govoreći o sastancima koje je protekla dva dana održao u Banjoj Luci, kazao je da je imao priliku čuti i mišljenja onih koji se ne slažu sa članstvom BiH u NATO savezu. Istakao je da ih je saslušao, ali i ponudio svoje objašnjenje.

 

“Rekao sam da sada razgovaramo o partnerstvu sa NATO savezom, a što se tiče članstva, to je nešto o čemu će se razgovarati narednih godina i još je daleko. Naglasio sam da ne treba dozvoliti da razgovori i neslaganja o članstvu u NATO savezu, stanu na put uspješnom partnerstvu sa NATO savezom”, naglasio je ambasador SAD.

 

On je ocijenio da je partnerstvo „jako korisno“, a da je godišnji nacionalni program tehnički korak koji ne treba politizovati.

 

“Poštujemo ono o čemu razgovaraju brojne političke partije, o načinima kako formirati koalicije i ostvariti ciljeve. Stranke imaju različite prioritete, a kako će to izbalansirati i postići ravnotežu, to je na njima”, kazao je Nelson.

 

Objasnio je je da se u Banjoj Luci sastajao sa političkim liderima, poslovnom i društvenom zajednicom, te mladima, a da mu je namjera bila da građanima RS ukaže da su SAD partner, da žele raditi sa njima, te da su posvećene i opredijeljene za uspjeh BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

 

mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *