Petorka utajila 3,2 miliona maraka

Hronika

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv pet lica zbog organizovanog kriminala i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, te utaje akciza od najmanje 3,2 miliona KM.

 

Optužnice su podignute protiv Seida i Ifeta Papračanina, Tomislava Matića, Borisa Čate i preduzeća “B-label” sa sjedištem u Vitezu, zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa tokom 2017. i 2018. godine nezakonito otkupili gotovo 100 tona duvana u listu u više preduzeća u Posavini.

 

Taj duvan su, protivno zakonskim propisima, pretvarali u rezani, koji su potom prodavali bez obračunavanja i plaćanja akcize, koja je na kilogram tokom te dvije godine iznosila oko 100 KM, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu.

 

U optužnici se navodi da su sigurno isjekli oko 30,6 tona duvana, čime su izvršili utaju akciza od 3,2 miliona KM.

 

Ilegalno sječenje duvana, uz korištenje odgovarajuće mehanizacije, vršeno je na području Tuzle, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Optuženo preduzeće korišteno je samo za krivična djela, budući da zakonskim propisima u BiH fizičkim licima nije moguća prodaja duvana u navedenom stanju i količini.

 

Tokom sprovođenja akcije u ovom predmetu policijski službenici zaplijenili su veću količinu duvana i mehanizacije za obradu.

 

Optuženi se terete za krivična djela organizovanog kriminala i nedozovljenog prometa akciznih proizvoda, a navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 30 svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *