Oštetio budžet za više od pola miliona maraka

Hronika

Poreska uprava Republike Srpske podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv odgovornog lica u Komunalnom preduzeću “Cvrcka” iz Kneževa, zbog sumnje da je činjenjem krivičnog djela oštetila budžet Republike Srpske za 513.965 KM.

 

Kako je navedeno iz Poreske uprave RS izvještaj je podnesen protiv D. K. iz Kneževa, vršioca dužnosti direktora Komunalnog preduzeća “Cvrcka” iz Kneževa, zbog sumnje da je kao odgovorno lice u tom preduzeću u periodu od 03.09.2014. do 30.06.2019 godine, za vrijeme dok je žiro račun preduzeća bio blokiran rješenjima Poreske uprave RS, većinu potraživanja naplaćivala u gotovini na blagajni preduzeća a jedan manji dio potraživanja preko žiro računa sindikalne organizacije.

 

“Preko blagajne preduzeća, poreski obveznik je svoja potraživanja za prodatu vodu i druge usluge naplaćivao angažujući „inkasanta“, izbjegavajući na taj način naplatu preko žiro računa preduzeća. Dio svojih potraživanja koje je ovaj poreski obveznik naplaćivao preko žiro računa sindikalne organizacije preduzeća činio je tako što je određenim kupcima izdavao fakture za prodatu vodu i za izvršene ostale usluge sa instrukcijom za plaćanje preko žiro računa sindikalne organizacije, a ne žiro računa Komunalnog preduzeća „Cvrcka“ koji su bili u blokadi, jer bi ta uplata zbog pokrenutog postupka prinudne naplate bila povučena na račun javnih prihoda RS”, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

 

Potom je ta sredstva prikupljena naplatom preko blagajne i žiro računa sindikalne organizacije koristila za isplate neto plata radnicima preko blagajne i plaćanje obaveza prema dobavljačima, a ne za plaćanje poreske obaveze zbog koje su žiro računi komunalnog preduzeća bili u blokadi, te je na taj način počinila krivično djelo “Nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica”, zbog čega je budžet Republike Srpske oštećen za 513.965 KM.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *