Glavni tužilac Kantona Sarajevo pisala Murizu Memiću

Hronika

Glavna tužiteljka Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija odgovorila je ocu Dženana Memića na njegov zahtjev da se sastanu kako bi joj predočio dokaze koje posjeduje u vezi s ubistvom njegovog sina. Poručila mu je da dostavi dokaze koje ima i za slučaj i u vezi s koruptivnim radnjama tužilaca koji su radili na predmetu.

 

Tužiteljka Sarajlija je u uvodu kazala kako Tužilaštvo KS ne vodi novu istragu jer je postupak na Kantonalnom sudu u Sarajevu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferović u toku. Istakla je kako su provođene i druge provjere povodom pristiglih informacija u vezi smrti njegovog sina u kojima su donesene tužilačke odluke koje su bile predmet nadzora Federalnog tužilaštva i koje je preispitao Ustavni sud BiH i Vrhovni sud FBiH.

 

– Te institucije su dale ocjenu postupanja tužilaštva i utvrdile da je istraga bila u skladu s odredbama zakona o krivičnom postupku FBiH, potpun i djelotvorna – napomenula je.

 

Naglasila je kako je Tužilaštvo dužno kao stranka u postupku poštovati odluke viših sudskih instanci i zainteresovano je da se u ovom predmetu što prije donese zakonita i pravosnažna odluka.

 

– Pozivam Vas da ukoliko imate nove dokaze, odnosno dokaze do kojih ste naknadno došli, a koji se tiču smrti Vašeg sina, iste dostavite pismenim putem. Lično ću se pobrinuti da ti dokazi budu ozbiljno analizirani, nakon čega će biti odlučeno o daljim koracima Tužilaštva te u skladu sa članom 61. stav 4. ZKP FBiH biti stavljeni na uvid advokatima optuženih Ljube i Bekrije Seferović – stoji u dogovoru.

 

Kada je u pitanju dio koji se odnosi na, kako je Memić rekao, koruptivne radnje tužilaca koji su radili na ovom predmetu, tužiteljica Sarajlija je kazala kako može podnijeti prijavu ovom tužilaštvu, pismeno ili usmeno na zapisnik dežurnom tužitelju Tužilaštva KS.

 

– Zatečen sam takvim dogovorom koji ne mogu komentarisati zbog istrage koja je u toku pred Tužilaštvom BiH. Ovakav odgovor postavlja čitav niz pitanja koji se tiče kompetentnosti, nezavisnosti i profesionalnosti ljudi koji rade u pravosuđu – rekao je advokat porodice Memić Ifet Feraget.

 

Podsjećamo, ponovljeno suđenje u ovom predmetu je krenulo iz početka ponovnim čitanjem optužnice, a naredno je zakazano za četvrtak, 16. oktobar, kada bi trebalo početi saslušavanje svjedoka – članova porodice Seferović, jer se njihova saslušanja ne mogu preuzeti iz prethodnog suđenja s obzirom na to da imaju status privilegovanih svjedoka. Među njima je i supruga Bekrije Seferovića koja je preminula u međuvremenu. Još uvijek se čeka nalaz vještaka saobraćajne i medicinske struke koji je trebao uraditi Centar Zenit iz Banjaluke, a koji bi trebao utvrditi da li je bilo saobraćajne nesreće i kako je Dženan Memić stradao.

 

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *