Opljačkan stan direktora UIO BiH u Banjaluci

Hronika

Lopovi su opljačkali stan direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mire Džakule u Banjaluci i ukrali novac, saznaje Srpskainfo.

 

Pljačka stana dogodila se 31. oktobra, a zanimljivo je da se policija nije oglašavala o ovom slučaju, niti je javnosti saopštila informaciju vezanu za pljačku imovine prvog čovjeka UIO BiH, a što je inače praksa u sličnim slučajevima.

 

Šta je bio pravi motiv pljačke nije poznato.

 

Prema nezvaničnim informacijama, lopovi su nakon premetačine stana ukrali više stotina evra i druge stvari.

 

Direktor UIO BiH Miro Džakula nije želio da komentariše pljačku stana u Banjaluci.

 

– Očigledno se radilo o unaprijed pripremljenoj pljački, jer su lopovi tipovali stan nekoliko dana prije nego što su se odlučili da provale u njega – otkrio je izvor iz Policijske uprave Banjaluka.

 

Naime, stan je opljačkan u trenutku kada je Džakula bio na putu.

 

Komšije Džakule i stanari u zgradi u banjalučkoj Ulici Prvog krajiškog korpusa izjavili su za Srpskainfo da u kritično vrijeme nisu primjetili ništa neobično.

 

– Ništa nisam čuo, a ni vidio, dok nije došla policija. Očigledno je da lopovima više ništa ne predstavlja problem, niti se boje policije, pa mogu raditi šta hoće. Ako su opljačkali stan Džakule, onda mi ostali samo možemo da se pitamo ko je sljedeći – ispričao je zabrinuti stanar koji je želio ostati anoniman.

 

Komšije očekuju da će policija ipak, pronaći lopove, te ih sankcionisati u skladu sa zakonom.

 

– Ukoliko se to ne dogodi, građani će morati da rade policijski posao, a tada nijedan zakon neće pomoći lopovima – dodali su ogorčeni stanari.

 

U posljednje vrijeme na području Banjaluke na meti lopova bilo je više stanova, a među njima i stan banjalučkog novinara D.R.

 

Tada su lopovi, takođe nakon kraćeg snimanja terena, utvrdili da je vlasnik otišao nakon čega su provalili u stan preko balkona. Poslije premetačine lopovi su ukrali novac i lične dragocjenosti.

 

Policija do danas nije uspjela utvrditi identitet ovog lopova, pa se ne isključuje mogućnost da se radi o serijskom provalniku koji pljačka imovinu Banjalučana.

 

U ranijem periodu na meti lopova bila je i imovina imućnijih Banjalučana iz koje su lopovi odnijeli novac i druge stvari vrijedne desetine hiljada maraka.

 

– Već duži vremenski period na meti lopova su, između ostalih, i kuće imućnijih Banjalučana odakle su ukradeni veći novčani iznosi – dodao je izvor iz istrage.

 

Na meti lopova bila je tako porodična kuća vlasnika mesnica u Banjaluci. Tokom uviđaja policija je utvrdila da je lopov u kuću provalio kroz prozor i ukrao oko 3.000 maraka.

 

Ova pljačka do danas nije rasvijetljena, kao ni većina teških krađa u privatna preduzeća u kojima je plijen lopova bio na stotine hiljada maraka.

 

Posljednja veća pljačka dogodila se u avgustu ove godine, a na meti lopova bila je firma „BePro“ u Velikom Blaškom kod Laktaša, odakle su lopovi ukrali sef sa većom količinom novca.

 

Većina sličnih pljački u kojima je ukradena veća količina novca nisu rasvijetljene, niti je utvrđen identitet lopova.

 

U prilog ovome idu neoborivi podaci prema kojima su Banjaluku u proteklim godinama opustošile organizovane kriminalne grupe lopova, koje su u pljačkama ukrale novac i dragocjene stvari.

 

Ni pljačka firme „Imperijal“ u septembru prošle godine, kada su lopovi na gotovo identičan način provalili u firmu i ukrali sef s novcem, još uvijek nije rasvijetljena.

 

Na meti lopova prošle godine bila je i porodična kuća u banjalučkom naselju Nova Varoš. Lopovi su nakon premetačine ukrali veću količinu zlatnog nakita i parfema čija je vrijednost procijenjena na preko 30.000 maraka.

 

Veliki lopovi neuhvatljivi

 

Na području Policijske uprave Banjaluka nerasvijetljene su i pljačke u više privatnih firmi među kojima su “Banjalučka pivara” iz koje su lopovi u maju 2014. godine ukrali 20.000 maraka.

 

Jedna od najvećih pljački koja takođe nije dobila svoj sudski epilog, niti hapšenje osumnjičenih, dogodila se u porodičnoj kući E.H. u Banjaluci iz koje je ukradeno 100.000 maraka.

 

U januaru 2013. godine iz prodavnice pirotehnike i salona vjenčanica u Banjaluci ukradeni su roba i novac u vrijednosti od 65.000 KM. U istom periodu opljačkana je i firma “BC metal” u krugu “Incela”, odakle je ukradeno 18.000 KM.

 

Nijedna od navedenih pljački do danas nije rasvijetljena.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *