Tamindžiju iz SDS optužuju za dezerterstvo, on tvrdi da je bio student

Politika

Opštinski odbor SDS Nevesinje saopštio je da je „sramna odluka odbornika vladajuće većine da Mitrovdansku povelju, najveće priznanje opštine, dodijeli dezerteru i bruki Nevesinja Iliji Tamindžiji koji je i u čitavoj javnosti Republike Srpske postao poznat po vulgarnosti prema ženama i ponašanju nedoličnom za jednog narodnog poslanika“.

 

– Ako odbornici vladajuće većine, u strahu za svoje sitne privilegije, moraju da podrže sve što im Ilija Tamindžija kaže, smatramo da je ljudska obaveza javno reći ono što svi časni Nevesinjci znaju: sramota je povelju koja je simbol junaštva i palih žrtava pripadnika Nevesinjske brigade iz dvije Mitrovdanske ofanzive dati dezerteru koji se u ratnom vihoru sklonio u Podgoricu dok su njegovi vršnjaci ginuli na braniku otadžbine – kaže SDS u saopštenju.

 

Kako navode „svetost Mitrovdana za Nevesinje i Nevesinjce biće ukaljana ukoliko na Mitrovdan popustimo i dozvolimo da se dezerter okiti ordenjem i nagradama koje mu ni po čemu ne pripadaju“.

 

– Apelujemo na predsjednika Boračke organizacije RS Milomira Savčića da ne dozvoli da na Mitrovdan, datum koji je proslavio Nevesinje u čitavoj Republici Srpskoj, Ilija Tamindžiji prisvoji ono što mu ne pripada. Tražimo da reaguju i lokalne organizacije boraca, veterana, djece poginulih ratnika Vojske Republike Srpske jer ako dozvolimo ovo poniženje na Mitrovdan u Nevesinju dozvolićemo i svako drugo obesmišljavanje žrtava palih boraca na braniku Republike Srpske. Javnosti RS poručujemo da nećemo ustuknuti i da ćemo mitrovdanska znamenja sačuvana u ratu odbraniti od želje podgoričkog studenta da ih stavi u svoju privatnu vitrinu u kojoj stoje i druge nagrade kupljene novcem otetim od hercegovačkih elektro preduzeća – piše u saopštenju.

 

Međutim, Tamindžija za Srpskainfo tvrdi da su u saopštenju protiv njega „sve same gluposti“.

 

– Skupština opštine je dvotrećinski to usvojila i nisam ni znao za taj prijedlog sve dok nije stigao do Kolegijuma. Kako su naveli, to je za zasluge u privredi, za rješavanje problema vodosnabdijevanja, infrasrukture, projekta ‘Gornji horizonti'… Što se tiče tih nekih gluposti iz SDS, nigdje nisam pobjegao. Desetine tadašnjih redovnih studenata iz Nevesinja, među kojima sam bio i ja, imali su dozvolu komande Vojske Republike Srpske da mogu da studiraju, da idu u Crnu Goru. Ima i ljudi iz njihove političke opcije koji su studirali sa mnom, zajedno smo putovali. Nisam odslužio vojsku, bio sam mlađi, nisam znao da rukujem oružjem i zato me nisu ni angažovali u vojsku. Pičati o tome poslije 25 godija je isto kao kada bismo pričali o odnosu četnika i partizana – kaže Tamindžija, inače poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS.

 

Dodaje da svi u Nevesinju znaju da nije bio u vojsci i kaže da mu je poznato da se SDS obraćao Boračkoj organizaciji, porodicama poginulih, Udruženju djece porodica palih boraca i Veteranima, tražeči da bojkotuju priznanje njemu.

 

– To je hir i ljutnja SDS zbog gubitka vlasti. Nikada nigdje nisam pobjegao. Ali, danas možete da kačite etikete kako kome želite – zaključuje Tamindžija.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *