Prikriveni istražitelj za 30 dana “završio” fakultet

Hronika

Tajna akcija “Pero”, u kojoj je juče uhapšeno 20 osoba zbog slučaja izdavanja lažnih diploma, trajala je četiri mjeseca i korištene su posebne istražne radnje i četiri prikrivena istražitelja bila su uključena u obrazovni proces škola te su tako danima pratili način rada osumnjičenih u nezakonitim radnjama.

 

Prije samog hapšenja prikriveni istražitelj je kupio fakultetsku diplomu, za koju mu je trebalo svega 30 dana “studiranja” i radilo se o diplomi Ekonomskog fakulteta, dok je za srednjoškolske diplome trebalo svega pet do 10 dana.

 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predala je Tužilaštvu USK na dalje postupanje 11 lica koja su uhapšena u okviru “Pera”, akcije koja je provedena u srijedu u saradnji sa drugim policijskim agencijama u BiH.

 

Nakon što budu ispitani, očekuje se da za njih bude zatražena mjera pritvora. Tokom akcije “Pero” uhapšeno je 20 osoba, a devet osumnjičenih, koji su u ovoj fazi istrage pristali na saradnju, nakon kriminalističke obrade pušteno je na slobodu. Također, izdato je pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja sa 1.078.234 KM, saopšteno je iz SIPA.

 

Riječ je o novčanim sredstvima na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica. U saopštenju se dodaje da su tokom ove akcije prekjuče izvršeni pretresi na 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

 

Podsjećamo, osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od 2014. do danas pronalazili lica i istima za novac pribavljali različite certifikate, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome. Radi se o brojci od nekoliko hiljada diploma, te su na takav način stekli višemilionsku korist. Samo u periodu od posljednjih pet mjeseci dokumentovano je čak 300 nezakonito izdatih diploma.

 

Cijena diplome za osnovnu školu kretala od 1.000 do 1.400 KM, a za srednju od 5.000 do 10.000 KM. Za diplomu “jačeg” fakulteta radi stjecanja zvanja inžinjera osumnjičeni su uzimali i do 25.000 KM. Cijena za fakultet koštala je od 15.000 do 25.000 KM.

 

U akciji je uhapšen i nekadašnji visoki politički funkcioner i generalni sekretar političke partije A-SDA (Stranka demokratske aktivnosti) Admir Hadžipašić. On je vlasnik i suvlasnik Međunarodne visoke škole i Centra za obrazovanje odraslih “Vita plus” u Cazinu, koje su bile predmet pretresa.

 

Samo u posljednje tri godine ukupan prihod Visoke međunarodne škole i Centra za obrazovanje odraslih “Vita plus” iz Cazina iznosio je više od 4,6 miliona maraka. Pored Hadžipašića, uhapšen je i suvlasnik pomenute škole Goran Lalović, zatim Hadžipašićeva supruga Amina, njene sestre, inače zaposlenice pomenutog centra, Ismeta Kovačević i Nermina Civić, dekan Visoke međunarodne škole Senad Haurdić i direktor Centra za obrazovanje odraslih Suljo Suljić.

 

Visoka međunarodna škola izdavala je nelegalne fakultetske diplome iz studijskih programa za koje uopće nije imala saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport USK.

 

nezavisne.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *