U Odžaku pronađeno 18 kilograma droge

Hronika

Holanđanin Cornelis Marinus Van Velzen uhapšen je juče u Odžaku u okviru akcije “Madagaskar” zbog sumnje da je u Holandiji učestvovao u pripremi proizvodnje sintetičkih droga, potvrdili su izvori “Nezavisnih”.

 

U sklopu akcije, u kojoj uz naše snage učestvuju i holandska policija i pravosuđe, u toj državi pronađeno je 18 kg droge MDMA, poznate i kao ekstazi.

 

“Sumnjiče ga da je pripremao proizvodnju sintetičkih droga te da je švercovao hemikalije namijenjene za pravljenje tih narkotika. Pritom, kako se sumnja, učestvovao je i u pravljenju lažnih dokumenata”, tvrde izvori “Nezavisnih”.

 

Odbjeglog muškarca, za kojim već duže vrijeme traga holandska policija, locirali su pripadnici MUP-a RS, čija je Uprava za organizovani i teški kriminalitet više mjeseci sprovodila istragu.

 

“Pretresena je kuća u Odžaku koju je koristio, a pod lupom je i više lica za koje se sumnja da su mu bili saradnici. U BiH su izvedeni pretresi na pet lokacija na području Odžaka i Brčkog”, kaže izor “Nezavisnih”.

 

Istovremeno su, u ovoj međunarodnoj akcij, pretresi izvedeni i na 15 lokacija u Holandiji. Tokom pretresa, kako je potvrđeno, pronađeno je više predmeta koji će biti korišteni u krivičnom postupku.

 

Iz MUP-a RS su potvrdili da je akcija usmjerena na razbijanje organizovane kriminalne grupe koja se bavi proizvodnjom i prodajom droge i izvedena je u saradnji s policijom Holandije, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

 

U akciji su učestvovali i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

 

“Nakon višemjesečne istrage i saradnje Tužilaštva BiH i policijskih agencija s tužilaštvom i policijom Holandije u ranim jutarnjim satima pokrenuta je koordinisana akcija po nalogu tužilaca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

 

Akcija je, dodaju, rezultat dugotrajne koordinisane saradnje tužilaštava i policija dviju zemalja, a u borbi protiv osoba osumnjičenih za organizovano međunarodno krijumčarenje veće količine droge.

 

“Takođe, po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH blokirani su račun i finansijska sredstva jedne osobe u BiH, a koja se dovodi u vezu s ovim krivičnim djelima”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *