Odgođeno suđenje članovima “Pravde za Davida” i Stanivukoviću

Hronika

Suđenje članovima grupe “Pravda za Davida” i poslaniku Drašku Stanivukoviću odgođeno je na prijedlog ovlaštenog organa Policijske stanice Centar Banjaluka, a zbog odsustva dijela okrivljenih iz ove grupe.

 

Njima se sudi za kršenje javnog reda i mira na parkingu u centru Banjaluke kod Muzeja savremene umjetnosti (poznat i kao parking kod ”Kraša”) gdje je trebalo da bude održan novogodišnji koncert Harisa Džinovića 30.decembra 2018. godine.

 

Sudija Tatjana Regoda, dala je rok od 15 dana ovlaštenom organu, da prikupi adrese okrivljenih kako bi se mogao zakazati novi pretres.

 

“Željko Dabić kojeg ja zastupam je na radu u Švedskoj i može doći samo za uskršnje praznike. Kada je u pitanju Davor Dragičević opšte je poznato gdje se on nalazi. Smatram da se ovaj proces na, legalan način, neće završiti za najmanje godinu dana,” rekao je Dragan Tolimir, branilac petoro okrivljenih, te dodao da nije izneseno dovoljno dokaza u ovom slučaju.

 

Prema njegovim riječima, okrivljenima se stavlja na teret da su 30. decembra 2018. godine proizvodili preveliku buku na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti, te kršili javni red i mir.

 

“Bilo je tu ljudi koji su bili u prvim redovima ispred članova grupe PzD, ali oni nikad nisu pozvani od strane nadležnih”, tvrdi Tolimir.

 

Stela Milanović, član neformalne grupe “PzD” navela je da ovakva vrsta procesa za nju, kao i za sve ostale članove predstavlja veliki stres.

 

“Ne sudi se onima kojima treba biti suđeno, nego nama”, izjavila je Milanovićeva.

 

Draško Stanivuković, poslanik u NSRS kazao je da mu je ovo prvo suđenje u toku dana, te da ih ima još dva.

 

“Ovdje sam danas od devet do četiri, to je radno vrijeme i čovjek ne može ništa da stigne, ali ne mogu me iscrpiti”, rekao je Stanivuković.

 

Podsjećamo, Džinovićev koncert bio je zakazan za 30. decembar 2018. godine uveče, ali je otkazan nakon što je nekoliko stotina učesnika protestne šetnje ”Pravda za Davida” došlo na prostor kod Muzeja savremene umjetnosti RS, i skandiralo protiv održavanja koncerta. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uskoro je objavio da je koncert onemogućen i otkazan te optužio demonstrante da su oštetili dio binske opreme.

 

Sljedećeg dana na vanrednoj pres konferenciji saopštio je da su iz bezbjednosnih razloga otkazani i koncerti Željka Samaržića, Nikole Rokvića i Željka Joksimovića koji su bili zakazani za 31. decembar prošle i 1. januar nove (2019.) godine.

 

Džinović je kasnije izjavio da se pojavio u Banjaluci 30. decembra na dan kada je trebalo da održi koncert, ali da se nije moglo raditi u datim okolnostima i atmosferi.

 

“Naravno da sam ja taj koncert otkazao iz mnogih razloga”, rekao je Džinović i dodao da su jedan od razloga i protesti u Banjaluci.

 

Tužba protiv organizatora pomenutog skupa podignuta je krajem prošlog mjeseca, a u predloženoj presudi Grad Banjaluka traži 178.445 KM odštete zbog, kako su naveli, onemogućavanja proslave Nove godine.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *