Bivši specijalci MUP-a RS osuđeni na 40 godina zatvora

Hronika

Vrhovni sud RS donio je presudu kojom je bivše specijalce MUP-a RS Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, te njihovog saučesnika i civila Olega Bandu pravosnažno osudio na ukupno 40 godina zatvora.

 

“Odbijaju se žalbe branilaca i potvrđuje presuda Okružnog suda u Banjaluci”, navedeno je u odluci.

 

Oni su u prvostepenom postupku u julu prošle godine u Okružnom sudu Banjaluka osuđeni na ukupno 40 godina zatvora.

 

Na tu presudu su branioci optuženih uložili su žalbu tražeći da se četvorka oslobodi, kao i da im se što prije ukine pritvor. U odgovoru na žalbu republički tužilac Živana Bajić je smatrala da su navodi odbrane neosnovani, te zatražila od vijeća Vrhovnog suda RS da ih odbaci i potvrdi prvostepenu presudu.

 

Malić, Paraš i Popović, koji su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS, osuđeni su na jedinstvene kazne zatvora od po deset i po godina, dok je Banda dobio osam i po godina zatvora. Presudom su tada obavezani i da vrate 540.000 maraka, dio ukradenog novca od ukupno 617.000 KM, a za koji nije utvrđeno gdje se nalazi.

 

Njima se u prošlogodišnjem procesu u Okružnom sudu Banja Luka treći put sudilo za pljačku novca Unicredit banke iz vozila “Sector security” na autoputu Banja Luka – Gradiška u septembru 2015. godine.

 

Vrhovni sud RS je dva puta ukidao osuđujuće presude spomenutoj grupi, a prethodnom presudom takođe su bili osuđeni na 40 godina zatvora.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *