Milica Marković pod istragom Savjeta Evrope

Politika

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u ponedjeljak je saopšteno kako su od Stalne misije BiH pri Savjetu Evrope dobili informaciju da je formirana komisija za istražne radnje zbog mogućih koruptivnih radnji protiv tri člana Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, među kojima je i Milica Marković, poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH.

Mediji su još prošle godine pisali o mogućim sumnjama na korupciju u vezi sa izvještajima Markovićeve iz Jermenije i Azerbejdžana. Milica Marković demantuje optužbe i tvrdi da njeno ime nije dio istražnih radnji komisije u Savjetu Evrope.

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak nije htio pričati o imenima u istrazi.

“Tamo je, u okviru rasprave u Parlamentarnoj skupštini, došlo do optužbi iznesenih prema određenim poslanicima. Nakon toga Komitet SE je formirao tročlanu komisiju koja se bavi mogućom korupcijom kod ta tri poslanika, ali i kod bilo kojeg drugog za kojeg bi se pojavila sumnja u međuvremenu. Ja znam imena i poslanika i članova te istražne komisije, ali zaista nije na meni da ja to objavljujem. To su tijela u okviru Savjeta Evrope, imaju svoj mandat, svoj budžet, rade praktično sa velikom samostalnošću i ne bi bilo ni fer ni korektno da se ja bavim sa njihovim poslom”, rekao je Crnadak.

Marković je potvrdila je da je tačno da postoji istražna komisija, ali da ne zna ko je predmet istrage. Kaže da je niko nije ni pozivao da da bilo kakvu izjavu.

„Igor Crnadak je plasirao tu priču, međutim, ono što ja znam jeste da se glavna priča, vezano za tu korupciju pominjala za tri druge osobe čija se imena pominju u Izvještaju Transparency International. Te tri osobe se pominju u tom izvještaju i mislim da će Komisija krenuti od toga, ali među ta tri imena svakako nije bilo moje ime“, navodi Markovićeva.

Informaciju o istrazi smo zatražili i direktno u Savjetu Evrope odakle su nam poslali sljedeći odgovor:

“Parlamentarna skupština Saveta Evrope formirala je nezavisno vanjsko istražno tijelo za detaljnu nezavisnu istragu navoda o ‘korupciji i njegovanju interesa’ koji su dati protiv određenih članova Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope ili bivših članova.”

Milica Marković je prošle godine dospjela u žižu javnosti u BiH nakon anonimnog pisma u kome se govorilo omogućim koruptivnim radnjama, nakon Rezolucije koju je Savjet Evrope usvojio na osnovu njenog izvještajao situaciji na jezeru koji se nalazi u regionu Sarsang nepriznate republike Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu, a koja je pod kontrolom Jermenije.

Formiranje nezavisnog istražnog tijela uslijedilo je nakon pisma predstavnika Transparency international organizacija iz šest evropskih zemalja u januaru 2017. godine vrhu Savjeta Evrope.

Izvještaj nezavisnog tijela trebao bi biti gotov do 15. aprila ove godine.

slobodnaevropa.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *