Sud u Hagu odbio Karadžićevu žalbu

Politika

Mehanizam međunarodnih krivičnih sudova (MMKS) odbio je žalbu ratnog zločinca Radovana Karadžića koju je uložio na presudu o doživotnoj kazni zatvora koja mu je izrečena 20. marta.

 

Predsjednik MMKS Karmel Agius u svojoj odluci navodi da ne postoji pravna osnova u Statutu i Pravilniku za Karadžićevo ulaganje žalbe presudu, zbog čega je odbio ovaj zahtjev.

 

U žalbi, koju je potpisao Karadžićev advokat Peter Robinson, navodi se da je dvotrećinska većina u presudi napravila grešku tako što je prekršila pravo Karadžića na žalbu kada je donijela odluku o izricanju doživotne kazne, umjesto da pitanje o prikladnoj kazni vrati Sudskom vijeću, prenosi Klix.

 

U tekstu se navodi da je većina pogriješila jer nije predstavila razumno mišljenje prilikom donošenja odluke o doživotnoj kazni, kao što u obzir nije uzela praksu donošenja presuda u bivšoj Jugoslaviji.

 

Karadžić je 20. marta pravosnažno osuđen pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *