Građani Venecuele probili barikade ka Kolumbiji

Svijet

Više stotina građana Venecuele probilo je u utorak barikade duž međunarodne granice sa Kolumbijom, saopštila je kancelarija za migracije u Bogoti.

 

Kancelarija je, takođe, upozorila predsednika Venecuele Nikolasa Madura da će biti odgovoran ukoliko iskrsnu bilo kakvi problemi, prenosi Rojters.

 

Maduro je u petak postavio blokade na mostovima, koji spajaju Kolumbiju i Venecuelu, kako bi sprečio pokušaje, koje podržavaju SAD, da se stotine tona humanitarne pomoći dostavi njegovoj zemlji.

 

 

Građani Venecuele su potom, pošto su mostovi blokirani kontejnerima i kamionima, prelazili preko reke Tahire, koja razdvaja dve zemlje, kako bi stigli do kolumbijskog grada Kukute, u potrazi za hranom, lekovima i radnim mestima.

 

Međutim, ističe Rojters, to više nije moguće zbog obilnih padavina, koje traju proteklih nekoliko dana.

 

Istovremeno sa sve dramatičnijim događajima na granici zemlje, venecuelanska Ustavotvorna skupština (koju je umesto redovne izabrane na izborima uspostavio Maduro) ukinula je imunitet predsedniku (redovnog) parlamenta i samoproglašenom predsedniku Huanu Gvaidu koga podržava Zapad, i odobrila njegovo krivično gonjenje zbog uzurpacije funkcija.

 

Ustavotvorna skupština je jednoglasno usvojila “nastavak krivičnog postupka protiv poslanika” Huana Gvaida pred Vrhovnim sudom, rekao je juče predsednik Ustavotvorne skupštine Diosdado Kabeljo.

 

Venecuelanska opozicija tvrdi da i Vrhovni sud i Ustavotvorna skupština služe vlasti socijalističkog predsednika Nikolasa Madura.

 

Gvaido je pre glasanja o imunitetu rekao da bi moglo biti pokušano njegovo hapšenje.

 

“Znate kako režim radi. Ovo više nije progon, ovo je inkvizicija”, naveo je Gvaido (35), samoproglašeni predsednik Venecuele.

 

Nakon ukidanja imuniteta, on je poručio da opoziciju “niko neće zaustaviti”. Vrhovni sud je 29. januara istragu protiv Gvaida zbog uzurpacije Madurovih funkcija.

 

“Mi delamo na osnovu ustava”, rekao je Diosdado Kabeljo, inače drugi čovek vladajuće partije.

 

SAD su više puta upozoravale venecuelansku vladu da ne preduzima mere protiv Gvaida, kog su priznale kao šefa države.

 

mondo.rs

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *