Ovogodišnji forum u Sankt Peterburgu prilika za pregovore o “Turskom toku”

Politika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su najvažniji sporazumi Republike Srpske i Rusije zaključeni na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, te da će ovogodišnji skup u junu biti prilika da se obnove pregovori o mogućem priključenju Srpske na “Turski tok”.

 

Dodik je za “Rusku gazetu” rekao da redovno posjećuje Forum u Sankt Peterburgu i da ga smatra jednim od najvažnijih u svijetu sa ekonomske i političke tačke gledišta, posebno jer se taj svjetski događaj odvija pod patronatom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

 

On je naglasio da Forum daje odličnu mogućnost za upoznavanje o dostignućima ruske ekonomije i da je za Republiku Srpsku važno da bude predstavljena u Sankt Peterburgu.

 

Osvrćući se na prilike na Balkanu, Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, istako je da Zapad nastavlja da eksperimentiše u ovom regionu, te ukazao na postojanje dvostrukih standarda.

 

– Na Balkanu postoje još neriješeni različiti konflikti, što daje mogućnost Zapadu da opet interveniše ukoliko to bude smatrao potrebnim. Pri tome, u regionu se javljaju dvostruki standardi: ono što se dozvoljava jednom narodu, nije dopušteno drugom – naveo je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, sa jedne strane, postoji etnički čista Hrvatska, što se ističe kao veliki uspjeh, dok se, sa druge, dešava otcjepljenje samoproglašenog Kosova od Srbije i zadržavanje Republike Srpske u sastavu BiH, koja u suštini ne funkcioniše.

 

On konstatuje da se time pokazuje negativan odnos samo prema Srbima.

 

– Sada su rukovodstva Republike Srpske i Srbije savršeno svjesna šta je neophodno preduzeti da se ne dopusti nasilje i pokušaj nelegitimnog preuzimanja vlasti od ljudi koji djeluju u interesu Zapada. Mi smo na izborima dobili nedvosmislenu podršku naroda i dužni smo da opravdamo to povjerenje – naglasio je Dodik.

 

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi članstvo u NATO, da je to za Srbe poniženje jer ih je bombardovala ta alijansa, a da je činjenica da su se tokom protekog rata Bošnjaci i Hrvati koristili podrškom Sjeveroatlantskog saveza i da zbog toga sada nastoje da ubrzaju proces evroatlantskih integracija BiH. Dodik je dodao da Bošnjaci i Hrvati vjeruju da će poslije toga dobiti još veću političku podršku na Zapadu, jer NATO nije samo vojna, nego i politička organizacija.

 

Dodik je istakao da vjeruje da na Balkanu može biti stvorena jedistvena srpska država, da će se to sigurno desiti, kao i da bi takvo rješenje bilo pravedno.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *