Stanivuković najavio više prijedloga zakona

Politika

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković najavio je da će ova stranka uskoro u skupštinsku proceduru uputiti više prijedloga zakona, među kojima su zakon o izmjena i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti i prijedlog novog zakona o dječijem dodatku.

 

Stanivuković je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će PDP u maju u skupštinsku proceduru uputiti prijedloge zakona o finansijskoj podršci roditeljima i zakona o dadiljama.

 

– Novca za novi zakon o dječijem dodatku ima. Ukidanjem toplog obroka u posljednjih šest godina uzeta je milijarda KM. Svake godine se uzme 30 miliona KM na minuli rad, koji je umanjen sa 0,5 na 0,3 odsto. Na netransparentnim javnim nabavkama svake godine se uzme 1,2 milijarde KM – naveo je Stanivuković.

 

Predsjednik Foruma žena PDP Dijana Ješić rekla je da je prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o dječijem dodatku predviđeno da ne postoji cenzus na dječiji dodatak bez obzira na materijalni status roditelja, jer svako dijete treba da dobije taj dodatak.

 

– Ovim prijedlogom zakona povećali smo starosnu granicu za isplaćivanje dodatka do 18 godine djeteta, a povećali smo procente 10 do 15 odsto za drugo i treće dijete, a za četvrto i svako sljedeće 25 odsto – pojasnila je Ješićeva.

 

Ona je rekla da je na godišnjem nivou za ove namjene potrebno izdvojiti oko 130 miliona KM iz budžeta Republike Srpske ili iz nekih dodatnih sredstava.

 

Predsjednik Demografskog savjeta PDP Olivera Nedić smatra da je u Republici Srpskoj potrebno sve resurse usmjeriti na demografsku politiku.

 

– Građani, porodice i djeca ne smiju biti taoci rastrošnog budžeta. Za djecu i porodicu novca mora biti – istakla je Nedićeva.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *