Ako ne prijave imovinu političari će platiti kaznu do 20.000 KM

Politika

Nakon što preuzmu funkciju, imenovani funkcioneri u KS obavezni su u roku od 30 dana prijaviti svu svoju imovinu. Te podatke prikupljaće Kancelarija za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS popunjavanjem obrasca prijave imovine.

 

Kazala je to za Avaz ministar pravde i uprave Lejla Brčić, istakavši kako će se provođenju nedavno usvojenog Zakona o prijavljivanju i postupku provjere imovine nosilaca javnih funkcija pristupiti odmah nakon što stupi na snagu.

 

Brčić ističe da je Kancelarija kontrolor ličnih podataka o imovini te da je nadležna za njihovo prikupljanje, kontrolu i obradu.

 

– Ti podaci dostavljaju se u roku od 30 dana od dana preuzimanja funkcije, a godišnje prijavljivanje obavezno se vrši tokom vremena obavljanja funkcije od 1. do 31. januara svake godine. Kancelarija može u svako doba zatražiti od javnih dužnosnika da dostave Zakonom predviđene podatke o imovini – kazala je Brčić, piše Avaz.

 

Dodaje da će oni koji ne prijave imovinu ili poklone ili daju lažne podatke o tome imati 15 dana da koriguju svoju prijavu ili će, u suprotnom, biti kažnjeni.

 

– Za kašnjenje u godišnjem prijavljivanju novčane kazne se kreću od 1.000 do 2.500 KM, dok su za neprijavljivanje imovine kazne od 10.000 do 20.000 KM. Za ponovljeni prekršaj javni funkcioneri kazniće se novčanom kaznom od 3.000 do 6.000 KM, a Kancelarija je ta koja pokreće prekršajni postupak – rekla je Brčić.

 

Javni interes

 

Prema riječima ministra, cilj donošenja ovog zakona je osiguranje većeg stepena transparentnosti i zaštita integriteta javne funkcije, sprečavanje koruptivnog djelovanja za vrijeme obavljanja javne funkcije, kao i sprečavanje nezakonitog bogaćenja. Dodaje da obavljanje javne funkcije podrazumijeva stavljanje javnog interesa ispred privatnog.

 

Poklon skuplji od 200 KM smatra se mitom

 

Poklon u vrijednosti do 200 KM nosioci javne funkcije mogu zadržati i ne trebaju ga prijaviti, dok će se oni koji prelaze ovu vrijednost smatrati mitom. Zakon posebno tretira protokolarne poklone, koji se mogu primiti i biće vlasništvo institucije. Svi primljeni pokloni, imena osoba koje su uručile poklon i vrijednost poklona biće obavezno unošeni u Registar.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *