Direktor Inspektorata RS vraćen na posao pa na istoj sjednici smijenjen

Politika

Vlada Republike Srpske je ispoštovala sudsku presudu i direktora Inspektorata RS Predraga Tomića vratila na to mjesto s kojeg ga je nezakonito smijenila prošle godine. Na istoj sjednici je razriješila vršioca dužnosti direktora Inspektorata Danijelu Batar. To ne bi bilo čudno jer je ispoštovana sudska odluka, međutim samo par minuta kasnije Vlada na istoj sjednici Tomića ponovo smjenjuje, a Batarevu ponovo imenuje.

 

Sva četiri rješenja Vlade stupaju na snagu sutra: Rješenja o izvršenju pravosnažne presude Okružnog suda u Banjaluci, Rješenje o razrješenju v.d. direktora Inspektorata, Rješenje o razrješenju direktora Inspektorata, te Rješenje o postavljenju v.d. direktora Inspektorata.

 

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske razriješila je prošle godine u maju direktora Inspektorata RS Predraga Tomića navodeći da to radi na njegov lični zahtjev iako to nije bilo tačno, zbog čega je Okružni sud Banjaluka poništio smjenu, objavio je ranije portal Capital.ba.

 

Okružni sud Banjaluka presudio je 20. marta ove godine u korist Tomića koji je tvrdio da nikada nije podnio pisanu ostavku Vladi, te da smatra da je njegov potpis zloupotrijebljen na način što je umetnut tekst na blanko papir sa njegovim potpisom, a koji je iskorišten na njegovu štetu.

 

„Tužilac dodaje da navedena ostavka, na osnovu koje je donesen osporeni akt, nije priložena uz isti akt, niti se zna zvaničan broj protokola pod kojim je zavedena predmetna ostavka, kao i datum kada je ostavka potpisana i upućena Vladi na razmatranje“, navedeno je u obrazloženju presude.

 

Tomić je naime „neoficijelno“ imao informacije da bi mogao biti razriješen dužnosti na način da će se njegova navodna ostavka prihvatiti, zbog čega je pisao Vladi da se u Inspektoratu pronijela netačna informacija da je podnio ostavku.

 

Tomić je na mjesto direktora Inspektorata RS postavljen 20. oktobra 2016. godine na period od pet godina i mandat je trebao da mu traje do oktobra 2021. godine.

 

Iz Vlade su na navode Tomića odgovorili da je Generalnom sekretarijatu Vlade RS 10. maja 2018. godine na usmeni zahtjev, a putem elektronske pošte, dostavljen prijedlog rješenja kojim se Tomić razriješava dužnosti direktora Inspektorata, kao i prijedlog rješenja o postavljanju Danijele Batar za vršioca dužnosti direktora na 90 dana, te da je to „ustaljena praksa u komunikaciji“.

 

Vlada je naknadno priznala da prema izjašnjenju Republičke uprave za inspekcijske poslove ne postoji pisana ostavka Tomića.

 

Sud je utvrdio da je Vlada, iako nije postojala pisana ostavka, u svom rješenju o razrješenju Tomića navela da je on podnio pisanu ostavku na funkciju direktora!

 

„Prema ocjeni suda osporeni akt nije zakonit i pravilan“, istaknuto je u presudi.

 

Sud je naglasio da se iz spisa ne može utvrditi da je Tomić podnio pisanu ostavku, a zakonom je propisano da Vlada državne službenike razriješava, između ostalog, i na osnovu podnesene pismene ostavke, a ne na osnovu usmene izjave. Sud je zaključio da je tužba osnovana.

 

Tomić je na osnovu presude Okružnog suda Banjaluka kojom je poništeno rješenje o njegovom razrješenju sa mjesta direktora Inspektorata, zatražio povrat na mjesto direktora.

 

Vlada RS je najnovijim rješenjem Danijeli Batar po peti put dodijelila status vršioca dužnosti direktora Inspektorata RS na 90 dana.

 

Tomić za Capital.ba kaže da je nevjerovatno šta se dešava u izvršnoj vlasti.

 

„Zar je moguće da se ovakve nezakonitosti, da li diktirane sa nečije strane ili ne, dešavaju u najvišem Izvršnom organu vlasti – Vladi RS, a odnose se na Upravu kojoj je jedini zadatak kontrola provođenja zakonitosti. Ko je i kojim aktom ovlastio određene pojedince da mogu budžetska sredstva da troše na izgubljene sudske sporove i da li će ikad neko odgovarati radi toga“, upitao je Tomić.

 

capital.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *