Čampara: Nelson i Palmer protiv rezervnih sastava policije

Politika

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara kazao je nakon sastanka u Ambasadi SAD sa čelnicima policijskih agencija, ambasadorom SAD Ericom Nelsonom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i euroazijska pitanja Matthewom Palmerom da su teme bile migrantska kriza, ali i rezervni policijski sastavi.

 

„Razgovarali smo o migrantskoj krizi i dotakli smo se pitanja rezervnih sastava policije u RS i FBiH i oko same saradnje i koordinacije svih policijskih agencija. Posao je na bh. vlastima da se radi na pitanjima migracija. To jeste nadležnost Savjeta ministara BiH, ali i drugih agencija da mogu dati svoju podršku”, kaže Čampara.

 

On je istakao da su Palmer i Nelson protiv formiranja rezervnih policijskih struktura u RS i da to ne mogu podržati.

 

“SAD su jako puno sredstava uložile u sam sigurnosni sektor u BiH i materijalno-tehnički i kroz obuke i podršku. Oni su apsolutno sigurni da rezervni sastavi ne mogu doprinijeti poboljšanoj sigurnosnoj situaciji. Ostaju naši partneri i rekli su da će pružiti svu pomoć i kod pitanja migracija, ali i svih drugih pitanja koje BiH bude imala u okviru pitanja sigurnosti”, istakao je ministar Čampara.

 

On je kazao da je zaključak da ne postoji dovoljan broj policijskih službenika koji obezbjeđuju granicu te da je razgovarano o mogućnosti razmjene policijskih službenika.

 

“Svi se moramo uključiti maksimalno u ovo pitanje jer ono neće stati. Samo je pitanje intenziteta da li će se povećavati ili smanjivati. Moramo biti na usluzi i građanima i migrantima”, zaključio je Čampara.

 

Na pitanje da li je bilo riječi o povratnicima sa stranih ratišta kao i o njihovim suprugama i djeci, Čampara je potvrdio da o tome nije razgovarano.

 

nap.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *