Džaferović: Granice s Hrvatskom i Srbijom se neće mijenjati

Politika
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prilikom današnje posjete Zenici je prokomentarisao stanje u BiH te situaciju granica s Hrvatskom i Srbijom dodavši da su one već poznate.
Džaferović je kazao da je cilj reintegrisati BiH i uključiti je u evroatlanske integracije, ali da na tom putu postoji dosta problema i snage koje baštine politiku koja je 90-ih godina htjela razbiti BiH.
– One danas zagovaraju secesiju BiH, dodatne etničke podjele i ne poštuju presude međunarodnih sudova. Bez obzira na te snage i njihove pokušaje, nikada u tome neće uspjeti. BiH je obranjena u mnogo težim uslovima kada su oni koji su atakovali bili mnogo snažniji, a Bosna i Hercegovina mnogo slabija. Danas je BiH mnogo snažnija, a te sile mnogo slabije i bolje im je da što prije odustanu od tih retrogradnih namjera – kazao je Džaferović u razgovoru za Klix.
Dodao je da zbog tih politika svi građani u BiH gube vrijeme te da je vrijeme da se svi okrenu politici izgradnje BiH u modernu državu koja će koristiti svoje resurse i državu dovesti do EU članstva i NATO saveza.
Komentarišući rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom je kazao da su one poznate i da nema novih granica. Istakao je da su to granice koje su međunarodno priznate.
– Granice su poznate i one se danas poštuju. Problem je to što Republika Srbija traži od BiH razmjenu teritorija prije nego što se zaključi ugovor o poznatim granicama. Nema nikakvih razmjena teritorija. Nakon zaključivanja ugovora, rješavaćemo pogranična pitanja u interesu obje države – izjavio je Džaferović.
Pojasnio je da su i granice s Hrvatskom poznate, ali da Hrvatska danas osporava ono što su potpisali Izetbegović i Tuđman.
– Hrvatska sada osporava ono što je potpisano između Izetbegovića i Tuđimana kao međudržavni sporazum o granici, odbijaju da to ratifikuju. Zna se da granica ide sredinom zaljeva, da vrh poluostrva Kleka u teritoriji BiH, a danas osporavaju ono što je potpisano 1999. godine. Zna se da BiH ima pravo pristupa otvorenom moru izvan Hrvatskog suveneriteta. Oni to osporavaju – dodao je član Predsjedništva BiH.
Podjsetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je prije dva dana da bi trebalo prihvatiti sporazum o razgraničenju koji je predložila Srbija.
klix.ba
Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *