Višković: Treba uvesti nižu stopu PDV, a veću na luksuz

Politika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da BiH treba da ima diferenciranu stopu PDV-a, što znači da za osnovne životne namirnice, dječiju opremu, školski pribor i slične artikle bude smanjena ili čak nulta stopa PDV, a da većom stopom bude oporezovan luksuz.

 

Višković je podsjetio da u Parlamentarnoj skupštini BiH već postoji radna verzija zakona o PDV-u na koju je stiglo mnogo prigovora, te da je dogovoreno da bude formirana radna grupa da analizira sve modele, a da onda na njihov prijedlog vlade Republike Srpske, Federacije BiH i Savjet ministara daju saglasnost.

 

– Sve su opcije otvorene, a šta će predložiti radna grupa, to u ovom trenutku ne znam – rekao je Višković za Glas Srpske. Odgovarajući na pitanje da li postoji rizik da bi došlo do zloupotreba u slučaju uvođenja diferencirane stope PDV-a, Višković je naveo da nije saglasan sa takvim stavovima.

 

– Ako svi svoj posao rade odgovorno i transparentno, nemoguće je napraviti zloupotrebe. Većina evropskih zemalja ima više stopa PDV-a. Ako ne bude uvedena diferencirana stopa, bilo kakva druga izmjena zakona ne bi dala rezultate – dodao je Višković.

 

Govoreći o sporu između Srpske i FBiH u vezi sa podjelom prihoda od PDV-a, Višković je naglasio da nije postignut konačan dogovor, ali da postoji spremnost i iz FBiH da bude potpisan sporazum o poravnanju.

 

– I Srpska ima obaveze prema FBiH iz ranijih godina. Kada se sve to `prebije`, Republika Srpska bi trebalo da bude u plusu od 33 do 35 miliona KM. Ako se Vlada FBiH saglasi sa ponuđenim sporazumom i poravnanjem, ići ćemo na povlačenje tužbi – rekao je Višković.

 

Glas Srpske

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *