Turković zatražila da se odloži imenovanje Darka Ćuluma

Politika

Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković zatražila je da se s dnevnog reda sjednice državne vlade skine imenovanje Darka Ćuluma za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), saznaje Klix.ba.

 

Na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine trebao je biti razmatran prijedlog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića o imenovanju aktuelnog direktora Policije Republike Srpske Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e.

 

Međutim, ova tačka neće se naći na dnevnom redu s obzirom na to da je zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković tražila da se ona skine s dnevnog reda.

 

Kako saznajemo, Turković, koja je izabrana na prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA), tražila je da se imenovanje direktora SIPA-e vrši paralelno s imenovanjem generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

 

Podsjećanja radi, 19. novembra 2019. godine istekao je mandat članovima rukovodstva OSA-e i to generalnom direktoru Osmanu Mehmedagiću, zamjeniku generalnog direktora Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi.

 

Za razliku od SIPA-e, u slučaju izbora generalnog direktora OSA-e nije potrebno raspisivati javni konkurs, već se vrši imenovanje u skladu s ispunjenim zakonskim uvjetima. Direktora OSA-e imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

 

Tegeltija je, prema Zakonu o OSA-i, dužan prije stavljanja imenovanja na dnevni red državne vlade izvršiti konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH (Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik), članovima Izvršnog obavještajnog odbora (zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Biseri Turković i Vjekoslavu Bevandi) i članovima Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad radom OSA-e.

 

Konstituirajuća sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om zakazana je za sutra, a u ovu komisiju izabrani su Zlatan Begić (DF), Predrag Kožul (HDZ BiH), Nermin Nikšić (SDP), Safet Softić (SDA), Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), Mirko Šarović (SDS), Munib Jusufović (SBB), Sredoje Nović (SNSD), Marina Pendeš (HDZ BiH), Asim Sarajlić (SDA), Bariša Čolak (HDZ BiH) i Nikola Špirić (SNSD).

 

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *