Begiću nije dozvoljeno da uđe u Narodnu skupštinu

Politika

Služba obezbjeđenja Narodne skupštine Republike Srpske, po nalogu generalnog sekretara, nije dozvolila ulazak Ivanu Begiću, predsjedniku Mladih PDP-a Banjaluka, u svojstvu gosta narodnog poslanika Draška Stanivukovića jer je svojim ranijim ponašanjem zloupotrijebio gostoprimstvo i propisana pravila ponašanja u parlamentu.

 

“Begić nije poštovao član 7 stav 2 Pravilnika o ponašanju zaposlenih u Službi Narodne skupštine i drugih lica koja borave u prostorijama Narodne skupštine, a u kojem piše: ‘Intervjuisanje i fotografisanje tokom zasjedanja Narodne skupštine dozvoljeno je samo u Pres holu Narodne skupštine'”, rečeno je Srni u parlamentu Srpske.

 

Iz Narodne skupštine pojašnjavaju da je Begiću uskraćen ulazak u zgradu Narodne skupštine u vrijeme trajanja 9. redovne sjednice u skladu sa stavom 3 člana 17 Pravilnika o radu na poslovima obezbjeđenja lica i imovine u Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojem, između ostalog, piše: “Licu koje narušava propisani red i mir u zgradi Skupštine, radnik obezbjeđenja narediće udaljavanje iz zgrade Skupštine”.

 

Član 21. ovog Pravilnika propisuje i da u zgradu Skupštine nije dozvoljeno unošenje “uređaja za optička i zvučna snimanja, slikanje i emitovanje, a za koje nema posebno odobrenje za unošenje”, što je Begić svojim ranijim ponašanjem prekršio, naglašava se u saopštenju i dodaju da se, naravno, ovaj član ne odnosi se na akreditovane predstavnike medijskih kuća.

 

“Želimo da podsjetimo da je Ivan Begić početkom prošle godine zloupotrijebio novinarsku akreditaciju koja mu je uskraćena zbog lažnog predstavljanja. U obrazloženju koje je na ponovni zahtjev za ulazak u Narodnu skupštinu podnio u svojstvu novinara 5. marta 2019. godine upućen mu je sljedeći odgovor:

 

‘Narodna skupština Republike Srpske nije u mogućnosti da Vam izda novinarsku akreditaciju za praćenje rada parlamenta, zbog zloupotrebe iste prilikom posljednje skupštinske sjednice i lažnog predstavljanja. Naime, iako Vam je odobrena akreditacija kao novinaru portala ‘banjaluka24h.com’ Vi se u Narodnoj skupštini Republike Srpske niste bavili novinarskim poslom, nego ste zloupotrijebili novinarsku akreditaciju i za skupštinskom pres govornicom, u nama nepoznatom svojstvu, održali pres konferenciju.

 

Na portalu za koji ste se akreditovali da pratite sjednicu parlamenta pročitali smo da ste se novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske obratili kao ‘saradnik Draška Stanivukovića’, a ne kao kolega novinar, kako ste se akreditovali za ulazak u zgradu Narodne skupštine”, naveli su iz Narodne skupštine.

 

Upravo zbog lažnog predstavljanja, čuvanja ugleda Narodne skupštine Republike Srpske, ali i poštovanja digniteta novinarske profesije, u parlamentu je rečeno Srni da su donijeli odluku da Begiću ubuduće uskrate ulazak u Narodnu skupštinu kao akreditovanom novinaru za praćenje njenog rada.

 

“Nakon ovoga Ivan Begić se više Službi Narodne skupštine nije predstavljao kao novinar, nego je ulazak u zgradu parlamenta tražio u svojstvu gosta narodnog poslanika Draška Stanivukovića, ali je takođe zloupotrijebio gostoprimstvo i svojim ponašanjem pokušao da uruši dignitet najviše zakonodavne institucije Republike Srpske zbog čega mu je uskraćen ulazak u instituciju. Obaveza svih zaposlenih u Službi Narodne skupštine jeste da štite dignitet i ugled institucije u kojoj rade”, poručili su iz Narodne skupštine Republike Srpske.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *