Nova pravila u radu Narodne skupštine RS

Politika

Nakon što je nekoliko puta najavljivano, konačno je došlo do konkretnih aktivnosti u cilju izmjene Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske. Zakonodavnom odboru parlamenta Srpske je dostavljen radni materijal u kome su predstavljene smjernice kako po planu SNSD-a treba da izgleda novi Poslovnik Narodne skupštine. Sada je jasno da izmjene idu u pravcu što većeg skraćenja vremena za kritike i diskusije narodnih poslanika.

 

U dokumentu koji je dostavljen u Narodnu skupštinu, a koji je u posjedu BN televizije se jasno vidi da namjera ide u pravcu skraćenja i ograničavanja rasprava i diskusija u Narodnoj skupštini.

 

Skraćuje se vrijeme predviđeno za rasprave, na način da Kolegijum parlamenta određuje maksimalno vrijeme trajanja redovne rasprave, pa ga raspodjeljuje na klubove poslanika srazmjerno njihovoj brojnosti.

 

Ograničava se vrijeme dozvoljeno i za polemičku raspravu u okviru koje narodni poslanici imaju pravo na replike i da ukažu na krive navode.

 

“Kolegijum može, na prijedlog Vlade ili kluba poslanika, odlučiti da pojedina rasprava traje kraće ili duže vrijeme; odrediti kraće ili duže trajanje izlaganja pojedinog učesnika u pretresu; da se može govoriti samo jedanput, kao i da u pojedinom pretresu govori samo određeni broj predstavnika kluba poslanika, poslaničke grupe i Vlade.”

 

Mogućnost ukazivanja na povredu skupštinskog Poslovnika ostaje, međutim, vrijeme koje poslanik ima na raspolaganju da ukaže na povredu poslovnika skraćuje se sa 3 na 1 minut.

 

Pravo na repliku ili netačan navod do sada su poslanici dobijali odmah nakon završetka izlaganja prethodnog govornika. Po novom poslovniku, pravo na repliku ili krivi navod će biti moguće ostvariti tek kada se završi redovna rasprava, a skraćuje se i vrijeme sa 3 na maksimalno 2 minuta.

 

“Replika na repliku nije dozvoljena, osim ako predsjednik ili potpredsjednik Narodne skupštine koji predsjedava sjednicom ocijeni da su navodi u replici uvredljivi i dozvoli tu repliku.”

 

Iz SNSD-a je potvrđeno da bi već na narednoj sjednici Skupštine trebalo da budu razmatrane izmjene Poslovnika o radu parlamenta.

 

Iz opozicije stižu oštre reakcije na način izmjene pravila rada i ponašanja u republičkom parlamentu. Kažu da pokušavaju da ograniče opoziciju, upravo oni koji najviše ponižavaju instituciju parlamenta Srpske.

 

Opozicionari upozoravaju da je osnovni cilj ograničavanje ili čak onemogućavanje poslaničkih rasprava.

 

“Najveći cirkuzanti su gosti koji dolaze u NS RS. Prije svega, Željka Cvijanović, Milorad Dodik. Vidjeli ste ono sramno ponašanje na posebnoj sjednici gdje je on satima pokušavao da priča nepovezane gluposti, ponaša se kao malo dijete, smije se, kao da nije sav svoj. A kada se on umori onda kaže hajde sad ti malo Željka kao da je ona cirkuska igračica. To je najveće poniženje Narodna skupštine”, kaže poslanik SDS-a Nebojša Vukanović.

 

Očigledno je da lider SNSD-a ne trpi kritike, kažu politikolozi, zbog čega je bilo samo pitanje vremena kada će se Dodikove najave pretvoriti u konkretne poteze.

 

“Ovo je još jedan korak naprijed u degradiranju Narodne skupštine”, kaže politikolog Velizar Antić.

 

Skuštinski poslovnik je mijenjan i prije 3 godine, kada je došlo do smanjenja broja replika u nizu sa 15 na 10. Nakon formiranja trenutnog saziva Narodne skupštine, vladajućima je i to postalo previše, zbog čega se užurbano radni na dodatnom skraćivanju vremena za kritike i diskusije.

 

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *