Sjednica Predstavničkog doma o stanju u pravosuđu i radu VSTS

Politika

U Sarajevu je počela tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećena stanju u pravosuđu i radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTV).

 

Na dnevnom redu sjednice su i informacije o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.

 

Sjednici prisustvuju glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić, Milan Tegletija, predsjednik VSTS i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

 

Tegletija, predsjednik VSTS, kaže da su pozvani na sjednicu Predstavničkog doma BiH u vrlo specifičnoj situaciji, jer je na prošloj sjednici donijeta odluka o prestanku mandata ovog VSTS.

 

“Mi smo odlučili da se ipak pojavimo na sjednici ne zato što smo obavezni, nego što smo odlučni da budemo partneri ovoj vlasti”, kazao je Tegletija u svom obraćanju.

 

Ističe da se stanje u pravosuđu mora pratiti u kontinuitetu, te iznio podatke kako je 2012. godine ukupno bilo nezavršenih blizu 5.000 predmeta.

 

Ističe da čitava Evropa ima problem sa dugim trajanjem postupaka. Starosna struktura nerješenih predmeta je do tri godine starosti.

 

“To su realni pokazatelji. Konstantno imamo problem sa nepopunjenošću sudova i tužilaštava”, kazao je Tegletija.

 

Kazao je da trenutni broj neriješenih predmeta 287.000, što je manje nego u drugim sudovima u svijetu.

 

Govoreći o korupciji, rekao da ima podatke koji prate trendove, 2015. godine kada se počelo mjeriti, bilo je 1.129 prijava korupcije u Tužilaštvu BiH., 2019, taj broj je 957, što dokazuje da se broj prijava smanjio.

 

“Oblast krivičnog gonjena je oblast s kojom VSTS još uvijek nije zadovoljan”, kazao je Tegletija, te dodao da je potrebno da zakonodavna i izvršna vlast radi svoj posao u simbiozi sa pravosudnim sistemom.

 

Tvrdi da je najosjetljivija oblast krivično gonjenje i korupcija i da sve zemlji Evrope imaju isti problem.

 

Naglašava da je u BiH pravosudni sistem najsloženiji od svih u regionu.

 

Dodaje da su rezultati povezani sa radom istražnih agencija.

 

“Mi smo danas ovdje iz razloga što uvažavamo partnerstvo. Mi smo tu da saslušamo i odgovorimo na pitanja koja imate, moj prijedlog je da organizujete i neke sjednice zajedničkih parlamenata u BiH, pošto je potrebno mijenjati zakone o krivičnim postupcima kako bi se na svim nivoima unaprijedili ti zakoni, da bi se usvajali antikoruptivni zakoni”, rekao je Tegeltija.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *